NAJČEŠĆE GREŠKE U SPREMANJU KAFE: Evo gde je svako od nas bar jednom pogrešio u pripremanju omiljenog napitka

0
851

Ovo je najčešćih 8 grešaka u pripremanju kafe zbog kojih ona nije onakva kakvu želite.
1. Prekuvavanje kafe
Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome džezva u kojoj pripremate ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sljedeća:
– espreso dva i po minuta
– turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi
– pržena kafa šest minuta

kafa

2. Prevruća voda
Upotreba vode odgovarajuće temperature presudna je u dobijanju dobrog ukusa kafe. 100 stepeni je idealna temperatura jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka.
3. Ignoriše se odnos kafe i vode
Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu.

Pročitajte i  Najjednostavniji recept za podvarak sa suvim rebrima: Uspeće čak i onima koji nikad nisu pravili ovo jelo

4. Koristi se prethodno samlevena kafa
Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka.
5. Bira se najjeftinija kafa
Ekonomičnost je dobra odlika, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija, Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti pijenje kafe u kafićima i restoranima.

Pročitajte i  Posna sarma kakvu još niste probali: Fil od pirinča i oraha, sa 1 tajnim sastojkom ODIŠEVIĆE SVE!

kafa1

6. Ne čuvate pravilno kafu
Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to.

domaća kafa
7. Zamrzavanje kafe
Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kave čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kava ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako je baš morate čuvati u frižideru, onda provjerite da su posude sa kavom dobro zatvorene. Ne vraćajte ih u frižider kada jednom otvorite kavu.

Pročitajte i  Recept za savršeno slavsko žito: 3 trika koje ni najbolje domaćice ovo ne znau

8. Kuvate staru kafu
Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.

Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime