Брзанско моравиште је природна мртваја и једно од последњих станишта мочварних птица, водоземаца и гмизаваца у долини Велике Мораве.

Налази се између реке и коридора 10 на граници јагодинске и општине Баточина.

Фото: РТС принтскрин видео

Обрасло је густом трском и тешко му је прићи. Морава га редовно плави и можда баш зато еко систем овде је остао нетакнут.

Pročitajte i  Први градоначелник Сремске Митровице коjег су сви волели и поштовали: Племићког порекла, говорио је 5 језика и био на власти 27 година

“Посебан значај моравиште има са аспекта заштите птица мочварица, јер је део миграторног коридора. Налази се на Моравско-вардарском путу сеобе и представља успутну станицу – одмориште птица. На моравишту преко године борави више од 90 врста птица од којих су око 60 строго заштићене врсте, а више од 50 врста су птице гнездарице,” каже биолог Бобан Станковић.

Pročitajte i  Кратак и необичан брак славног руског писца отерао је у смрт: Једна Немица променила му је погледе на љубав и жене

У брзанском моравишту расте најдебље дрво у Србији. И није реч о храсту како би се у први мах помислило, већ о белој тополи која има импресивних 3.3 метра у пречнику.”

У уџбеницима студената шумарског факултета пише да је животни век тополе максимално 50 година.

Фото: РТС принтскрин видео

Ова је решила да обори све рекорде јер живи 4 пута дуже. Неким чудом су је заобилазиле секире и тестере, као и биолози.

Pročitajte i  Кошта МАЊЕ од 50 ДИНАРА: Предлог за здрав и јефтин ручак за целу породицу

И даље витално дрво високо је 36 метара, а површина под крошњом је готово девет ари.

Горостаса крај Мораве ваљало би додатно заштитити као и комплетно Брзанско моравиште, а јавна презентација будућег специјалног резервата природе биће одржана у петак у Јагодини.

РТС

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. “Неким чудом су је заобилазиле секире и тестере, као и биолози.”

    Али аутопут је неће заобићи.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име