Najduži pešački most na Balkanu koji oduzima dah: Na najlepši način spaja Sremsku i Mačvansku Mitrovicu

0
960

Jedan od glavnih simbola Sremske Mitrovice je pešački most koji je sa svojih 265,5 metara najveći most ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.

Ova jedinstvena građevina nosi ime po Svetom Irineju koji je bio jedan od  hrišćanskih mučenika koji su u doba rimskog Sirmijuma pogubljeni bacanjem sa tadašnjeg Artemidinog mosta.

Most se upravo i nalazi na mestu gde je nekada bio starorimski Artemidin most koji je u to doba bio jedna od najvećih građevina prekrasnog Sirmijuma, i spajao obe njegove obale.

Pročitajte i  Nastanak Crnog jezera: Legenda o poseti Svetog Save durmitorskom kraju

Gradnja mosta Sveti Irinej koji danas spaja Sremsku i Mačvansku Mitrovicu krenula je početkom devedesetih godina prošlog veka i trajala je od 1990. do 1993 godine, da bi na Vidovdan, 28.06.1994. godine zvanično pušten u rad.

Idejni tvorac po čijem je projektu most izgrađen je istaknuti srpski akademik Nikola Hajdin, a ujedno spada u grupu njegovih čuvenih mostova sa kosim zategama.

Pročitajte i  Svim Srbima za nauk: Ovako je Voja Tankosić pregovarao sa Arbanasima
Most Svetog Irineja koji spaja Sremsku i Mačvansku Mitrovicu

Most je sagrađen na najužem delu Save pri njenom protoku kroz grad gde reka pravi luk koji utiče na njeno suženje. Baš zbog ove situacije, središte Sremske i Mačvanske Mitrovice se nalazi baš na ovom mestu, što je omogućilo izgradnju ove velike građevine.

Puštanje u rad ovog mosta olakšala je nesmetanu komunikaciju ljudi iz jedne u drugu Mitrovicu.

Pročitajte i  Svedočenja iz turskih i srpskih izvora o tome kako je Miloš Obilić ubio sultana Murata

Pune 23 godine most Svetog Irineja je nosio titulu najdužeg mosta u Evropi, ali mu je „tron“ oduzeo most koji je sagrađen u Švajcarskoj 2017. godine čija dužina iznosi 494 metra.

Most Svetog Irineja predstavlja turističku senzaciju koju obilaze svi posetioci Sremske Mitrovice, i predstavlja mesto gde se prave najlepše fotografije za uspomenu.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime