Најежићете се од ових српских СВАДБЕНИХ обичаја! Толико су бизарни да личе на сцене из хорора!

0
824

Много је чудних обичаја и веровања у нашем народу, за многе знамо, али неке и не можемо да наслутимо да постоје и да се у неким крајевима још увек практикују. Тако да постоје и они обичаји  који задиру у у сферу хорора и бизарности. Долази до преплитања обичаја намењених екстремно различитим догађајима у животу човека. Тако сахрана може попримити елементе свадбе а ево и како и шта је то црна свадба.

Kада несрећним случајем девојка изгуби свог вереника, она му на сахрану долази у венчаници. Исто важи и када је обрнута ситуација, тада младић долази вереници на сахрану у свадбеном оделу. У влашком крају (где овакву сахрану називају црна свадба) иде се корак даље. Игра се коло на гробљу (као да је права свадба) и сматра се да овај брак траје годину дана, након којих (жива) особа може да настави даље са својим емотивним животом.

Pročitajte i  Доручак који ће те држати током целог дана: Кагјана на медитерански начин, савршен летњи оброк

У случају да обоје младих који су верени настрада заједно, тада породица изражава поштовање према њиховој љубави и прерано угашеним младим животима, тиме што их симболички мртве венчава и сахрањује једно поред другог, њу у венчаници, а њега у свечаном оделу. У неким крајевима се младе девојке (иако нису биле верене) сахрањују у венчаници. Верује се да невина душа на онај свет треба да оде у чистом, невино белом што симболизује венчаница.

Pročitajte i  Ивањданска магија: Обичаји уочи великог празника спадају у НАЈЛЕПШЕ у српској тадицији

Ово заиста некоме може да звучи бизарно али за све постоји објашњење тако и за ово. Наиме у животу човека постоје три важна догађаја а то су рођење, смрт и венчање. Симболичним венчањем покушава се довести у равнотежу нарушени поредак према старог религијском веровању Словена да смрт не долази пре венчања. Све је усмерено ка томе, да се по традиционалним народним веровањима преминулом олакша прелазак на онај свет, као и вечни боравак у рају.

Pročitajte i  Данас славимо Петровдан: Празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу

Деценијама постоји легенда у околини Зајечара која каже да се дух младе која је погинула у саобраћајној несрећи путујући на медени месец или дух девојке која се обесила када ју је оставио вереник пред само венчање, појављује ноћу на путу као утвара у венчаници.

Извор:Наша свадба/Љиљана Лазић

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име