Једна од најкраћих река на свету налази се у Србији, дуга је 365 метара и носи необично име

0
6889

Једна од најкраћих река на свету налази се у Србији: Дуга је само 365 метара, красе је чаробни водопади и улива се у Дрину

Река Врело је десна притока Дрине, протиче у насељу Перућац, 13 километара узводно од Бајине Баште и припада Националном парку Тара. Дугачка је само 365 метара што је чини једном од најкраћих река у свету. Због њене дужине (исти број метара као и дана у години) многи је зову и „Година“, односно кажу да је дуга годину дана.

„Година” не мења дужину ни милиметар, због чега се верује да млади, пре него што ступе у брак, треба да дођу на њену обалу како би њихова љубав остала заувек непромењена. Кажу да је ова речица мистична и да је многима помогла да добију потомке и отклоне разне психофизичке тегобе. Како се верује, срећа чека сваког ко препешачи цео њен ток и притом јој дарује новчић који је преноћио под јастуком. Многи тврде да су им се жеље испуниле у року од 365 дана након што што су се први пут над „Годином“ помолили.

Pročitajte i  Лако је теби када имаш брата: Предивна песма Мике Антића о братској љубави

Врело одн. Годину красе бистра вода и чаробни водопади. Извире великим врелом и после свог кратког тока водопадом се улива у Дрину. Вода Врела потиче од дренираних падавина са пространог платоа Таре. Просечна издашност перућачког врела износи 330 l/s, док је просечна температура воде око 10 степени. Врело је порибљено калифорнијском пастрмком. По хумкама и обалама Врела расту јова, јаребика, јасен, горски јавор, брест, црна зова, орах..

Pročitajte i  Доживела трагичну судбину своје мајке: Откривен узрок смрти глумице Риалде Кадрић

Иако кратка, има све карактеристике већих река – велики, моћни извор из кога куља беличаста вода, један рибњак на десној обали, воденицу на левој, једну леву притоку у виду бистрог поточића, насеље на левој обали, два моста. На њој се налазе две хидроцентрале.

Врело је речица „бистра као око“. Својим водопадом висине 10 метара се улива у реку Дрину и прави велики и изузетно леп водопад. Дрина са реком Врело је у акцији избора седам српских чуда природе у организацији Туристичке организације Србије проглашена за прву природну лепоту Србије.

Pročitajte i  Остала му је НЕОСТВАРЕНА жеља: Ђоле Балашевић је преминуо, а једну ствар није стигао да уради

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име