Jedna od najkraćih reka na svetu nalazi se u Srbiji, duga je 365 metara i nosi neobično ime

0
9121

Jedna od najkraćih reka na svetu nalazi se u Srbiji: Duga je samo 365 metara, krase je čarobni vodopadi i uliva se u Drinu

Reka Vrelo je desna pritoka Drine, protiče u naselju Perućac, 13 kilometara uzvodno od Bajine Bašte i pripada Nacionalnom parku Tara. Dugačka je samo 365 metara što je čini jednom od najkraćih reka u svetu. Zbog njene dužine (isti broj metara kao i dana u godini) mnogi je zovu i „Godina“, odnosno kažu da je duga godinu dana.

„Godina” ne menja dužinu ni milimetar, zbog čega se veruje da mladi, pre nego što stupe u brak, treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav ostala zauvek nepromenjena. Kažu da je ova rečica mistična i da je mnogima pomogla da dobiju potomke i otklone razne psihofizičke tegobe. Kako se veruje, sreća čeka svakog ko prepešači ceo njen tok i pritom joj daruje novčić koji je prenoćio pod jastukom. Mnogi tvrde da su im se želje ispunile u roku od 365 dana nakon što što su se prvi put nad „Godinom“ pomolili.

Pročitajte i  Žrtvujući se za Srbiju otišla u harem: Zbog srpske princeze Olivere i sramote koju su joj naneli, sultan Bajazit izvršio je samoubistvo

Vrelo odn. Godinu krase bistra voda i čarobni vodopadi. Izvire velikim vrelom i posle svog kratkog toka vodopadom se uliva u Drinu. Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog platoa Tare. Prosečna izdašnost perućačkog vrela iznosi 330 l/s, dok je prosečna temperatura vode oko 10 stepeni. Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah..

Pročitajte i  Srpska buklija: Specijalna čuturica koja obezbeđuje srećan brak i dugovečnost mladenaca

Iako kratka, ima sve karakteristike većih reka – veliki, moćni izvor iz koga kulja beličasta voda, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, dva mosta. Na njoj se nalaze dve hidrocentrale.

Vrelo je rečica „bistra kao oko“. Svojim vodopadom visine 10 metara se uliva u reku Drinu i pravi veliki i izuzetno lep vodopad. Drina sa rekom Vrelo je u akciji izbora sedam srpskih čuda prirode u organizaciji Turističke organizacije Srbije proglašena za prvu prirodnu lepotu Srbije.

Pročitajte i  Tužna sudbina najškolovanije srpske domaćice: "Patin kuvar" i danas čuvaju mnoge kuće ne znajući kakvo blago poseduju

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime