Počinje Gospojinski post: Evo kako da se izborite sa svojim gresima tokom posta

0
1402

Pravosalvni vernici započinju Gospojinski post 14. avgusta, kada se praznuju i Sveti mučenici Makaveje. Post prethodi velikom hrišćanskom prazniku Uspenju presvete Bogorodice, u narodu poznatom kao Velika Gospojina.

gospojinski post 2

Velika Gospojina proslavlja se 28. avgusta. Ovaj praznik je izuzetno značajan za majke i decu, koji bi toga dana obavezno trebalo da se pričeste.

Post traje dve nedelje i posti se strogo na vodi i ulju. Jedino je na praznik Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta dozvoljeno jesti ribu.

Pravoslani hrišćani ovaj post poste i isto kao i Veliki Vaskršnji, jer imaju ogromno poštovanje prema Presvetoj Bogorodici.

Prvi put se Gospojinski post spominje u spisima Teodora Studita 826. godine, a utvrđen je na Carigradskom saboru 1166. godine.

Evo na šta treba da obratite pažnju kada je post u pitanju:

Treba imati u vidu i da post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Pročitajte i  Praznik svih parova koji žele decu: Slavimo začeće Svetog Jovana Krstitelja, dan kada se dogodilo čudo da stara žena zatrudni

Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju. Oslobađanje duha i tela od pogrešnih misli i dela uz molitve predstavlja suštinu hrišćanskog posta.

Prvu zapovest o postu nalazimo u Svetom Pismu u priči o padu Adama i Eve, kada su oni prekršili Božiju zapovest da ne jedu sa drveta poznanja dobra i zla (1 Moj 2,17).

Gospod Isus Hristos je postio četrdeset dana i noći (Mt 4,2), kao i prorok Ilija u Starom Zavetu (1 Car 17), ili Prorok Mojsije na gori Horivu (2 Moj 34,28). Prorok Danilo je pokazao da se postom krepi ljudsko telo (Dan 1,10-15). Ninevljani su uz post izbegli katastrofu (Jona 3). Prorok Jezdra je postio kako bi se udostojio posete Božijeg Anđela i dobijanja otkrovenja (2. Jezdrina). Postili su i Sveti Apostoli.

Pročitajte i  Uvek se trudila da predstavi srpsku tradiciju: Haljina Milene Dravić od prizrenske svile koja je raspametila Kan

U Hrišćanstvu prvi podvig koji stoji pred čovekom jeste ispunjenje prve Božije zapovesti, koju je Bog dao još našim praroditeljima u Raju. Α to je zapovest ο postu, odnosno ο uzdržanju.

Pogledajte kako da se izborite sa gresima tokom posta!

Narušavanje zapovesti ο postu prvi je greh, zato i prvi podvig čoveka u oslobođenju od greha jeste držanje posta. Post je, dakle, prva neophodnost na putu našeg spasenja, a Crkva ga smatra kao vrlo važnu i značajnu ustanovu za duhovni i telesni život.

Rana Hristova Crkva nastavila je s poštovanjem propisa ο postu, ali je pridodata duhovna kategorija, koja proističe iz sveukupnog Hristovog učenja. Hristovi učenici su na prvom misionarskom putovanju rukopolagali prezvitere uz molitvu i post (Dap 14,23). Bez obzira na to koliko je Apostol Pavle inače iznurivao svoje telo na putovanjima, sam je više puta nalagao post na sebe (2 Kor 6,5; 11,27).

Pročitajte i  Bićete PONOSNI: Zbog OVOG događaja cela Evropa brujala je o Srbiji!

post 3

Post kao ustanovu Crkva je očuvala do danas, odredila posne dane u sedmici, i višednevne postove u vezi sa značajnim događajima iz života Gospoda Hrista (Božićni i Vaskršnji post), Bogorodice (Gospojinski post) i Apostola (Petrovski post), sve u cilju duhovnog rukovođenja i izgrađivanja svojih vernih. Tu su i sreda i petak koji se poste tokom čitave godine – sreda kao dan kada je Juda izdao Isusa i petak kao najtužniji dan kada je Hrist razapet na krst.

“Kažeš da postiš. Uveri me to u svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš s neprijateljima svojim, izmiri se sa njima. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.” (Sveti Jovan Zlatousti)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime