Почиње Госпојински пост: Ево како да се изборите са својим гресима током поста

0
1625

Правосалвни верници започињу Госпојински пост 14. августа, када се празнују и Свети мученици Макавеје. Пост претходи великом хришћанском празнику Успењу пресвете Богородице, у народу познатом као Велика Госпојина.

госпојински пост 2

Велика Госпојина прославља се 28. августа. Овај празник је изузетно значајан за мајке и децу, који би тога дана обавезно требало да се причесте.

Пост траје две недеље и пости се строго на води и уљу. Једино је на празник Преображења Господњег 19. августа дозвољено јести рибу.

Правослани хришћани овај пост посте и исто као и Велики Васкршњи, јер имају огромно поштовање према Пресветој Богородици.

Први пут се Госпојински пост спомиње у списима Теодора Студита 826. године, а утврђен је на Цариградском сабору 1166. године.

Ево на шта треба да обратите пажњу када је пост у питању:

Треба имати у виду и да пост има две стране: телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од јела животињског порекла. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

Pročitajte i  Славимо Ивањдан: На овај велики празник Сунце се заустави три пута

Телесни пост је само неопходно помоћно средство за успешну духовну борбу против страсти, које се распирују кроз телесне жеље. Стварни пост који обухвата и телесни и духовни аспекат, приводи човека смирењу. Ослобађање духа и тела од погрешних мисли и дела уз молитве представља суштину хришћанског поста.

Прву заповест о посту налазимо у Светом Писму у причи о паду Адама и Еве, када су они прекршили Божију заповест да не једу са дрвета познања добра и зла (1 Мој 2,17).

Господ Исус Христос је постио четрдесет дана и ноћи (Мт 4,2), као и пророк Илија у Старом Завету (1 Цар 17), или Пророк Мојсије на гори Хориву (2 Мој 34,28). Пророк Данило је показао да се постом крепи људско тело (Дан 1,10-15). Ниневљани су уз пост избегли катастрофу (Јона 3). Пророк Јездра је постио како би се удостојио посете Божијег Анђела и добијања откровења (2. Јездрина). Постили су и Свети Апостоли.

Pročitajte i  Ко је Србин и српскога рода данас слави Видовдан, дан када је цар Лазар изабрао небеско царство уместо земаљског

У Хришћанству први подвиг који стоји пред човеком јесте испуњење прве Божије заповести, коју је Бог дао још нашим прародитељима у Рају. Α то је заповест ο посту, односно ο уздржању.

Погледајте како да се изборите са гресима током поста!

Нарушавање заповести ο посту први је грех, зато и први подвиг човека у ослобођењу од греха јесте држање поста. Пост је, дакле, прва неопходност на путу нашег спасења, а Црква га сматра као врло важну и значајну установу за духовни и телесни живот.

Рана Христова Црква наставила је с поштовањем прописа ο посту, али је придодата духовна категорија, која проистиче из свеукупног Христовог учења. Христови ученици су на првом мисионарском путовању рукополагали презвитере уз молитву и пост (Дап 14,23). Без обзира на то колико је Апостол Павле иначе изнуривао своје тело на путовањима, сам је више пута налагао пост на себе (2 Кор 6,5; 11,27).

Pročitajte i  Савршен и здрав ручак за само 300 динара: Пуњени уштипци који не гоје, а стварају ситост и одржавају организам здравим и витким

пост 3

Пост као установу Црква је очувала до данас, одредила посне дане у седмици, и вишедневне постове у вези са значајним догађајима из живота Господа Христа (Божићни и Васкршњи пост), Богородице (Госпојински пост) и Апостола (Петровски пост), све у циљу духовног руковођења и изграђивања својих верних. Ту су и среда и петак који се посте током читаве године – среда као дан када је Јуда издао Исуса и петак као најтужнији дан када је Христ разапет на крст.

“Кажеш да постиш. Увери ме то у својим делима. А која су то дела? Ако видиш сиромаха, удели му милостињу. Ако се нађеш с непријатељима својим, измири се са њима. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Каква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње.” (Свети Јован Златоусти)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име