Заборављена јела Србије: Најкремастија посластица коју обожавају све генерације

Представљамо вам јединствени водич за гастрономију и туризам кроз Заборављена јела Србије представљамо вам традиционални рецепт за праву Васину торту.

ВАСИНА ТОРТА

САСТОЈЦИ:

  • 6 јаја
  • 6 кашика шећера
  • 6 кашика млевених ораха
  • 2 кашике брашна

Фил:

  • 300 г млевених ораха
  • 0,5 дл млека
  • 200 г умућеног маслаца
  • 5 штангли чоколаде
  • 4 жуманцета
  • 4 кашике шећера
  • 1 поморанџа

Шам:

  • 4 беланцета
  • 4 кашике шећера

И још вам треба:

  • сок 1 поморанџе

НАЧИН ПРИПРЕМЕ:

Умутите беланца у чврст снег, додајте постепено шећер, све време мутећи, затим и једно по једно жуманце, па варјачом умешајте орахе и брашно. Сипајте у подмазан и побрашњен калуп за торту, и пеците 20 минута на 200 степени.

Печен и мало прохлађен патишпањ залијте соком поморанџе. За фил прокувајте орахе у млеку, склоните са ватре и оставите да се добро охлади, па помешајте с маслацем. Одвојено умутите жуманца са шећером, додајте отопљену чоколаду и мешајте док се маса не уједначи, па на крају додајте сок и кору поморанџе.

Сједините две масе у фил и премажите патишпањ. Преко њега распоредите шам: ушпинујте шећер на тихој ватри, па док је још течан, постепено га додајте, све време мутећи, у умућена беланца.

Васина торта
Васина торта

Уживајте у овој кремастој посластици свим чулима.

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...