Представљамо вам јединствени водич за гастрономију и туризам кроз Заборављена јела Србије представљамо вам традиционални рецепт за праву Васину торту.
ВАСИНА ТОРТА
САСТОЈЦИ:
- 6 јаја
- 6 кашика шећера
- 6 кашика млевених ораха
- 2 кашике брашна
Фил:
- 300 г млевених ораха
- 0,5 дл млека
- 200 г умућеног маслаца
- 5 штангли чоколаде
- 4 жуманцета
- 4 кашике шећера
- 1 поморанџа
Шам:
- 4 беланцета
- 4 кашике шећера
И још вам треба:
- сок 1 поморанџе
НАЧИН ПРИПРЕМЕ:
Умутите беланца у чврст снег, додајте постепено шећер, све време мутећи, затим и једно по једно жуманце, па варјачом умешајте орахе и брашно. Сипајте у подмазан и побрашњен калуп за торту, и пеците 20 минута на 200 степени.
Печен и мало прохлађен патишпањ залијте соком поморанџе. За фил прокувајте орахе у млеку, склоните са ватре и оставите да се добро охлади, па помешајте с маслацем. Одвојено умутите жуманца са шећером, додајте отопљену чоколаду и мешајте док се маса не уједначи, па на крају додајте сок и кору поморанџе.
Сједините две масе у фил и премажите патишпањ. Преко њега распоредите шам: ушпинујте шећер на тихој ватри, па док је још течан, постепено га додајте, све време мутећи, у умућена беланца.

Уживајте у овој кремастој посластици свим чулима.