Jezero Beli kamen dobilo je ime po kamenu koji je na tom mestu vađen od strane beočinske cementare. Nakon što je ruda iscrpljena, kop je napušten, a jezero je devedesetih godina počelo da se puni vodom. Dostizalo je dubinu od oko 50 metara, a danas je ta dubina još veća. Nekada je imao prilaz sa svih strana, a danas kupači imaju jedan veći i dva manja mesta za “plažni” prostor, pošto se nivo vode iz godine u godinu sve više povećava.

Jezero Beli Kamen
Foto: fruskac.net

Jezero je okruženo visokim stenama, a one manje, improvizovane su skakaonice za mnoge meštane i turiste svakog leta. Voda je plavetne boje i u kontrastu je sa belinom krečnjaka, te je na mahove plava, a onda vam se učini zelenom… pa zbog svega toga imate potpuni osećaj Mediterana. Ovo jezero je drugačije od ostalih akumulacionih jezera i po svom postanku slično je Ledinačkom jezeru. Retki pecaroši pamte da je bešenovačko jezero nekada obilovalo ribom koja je sad većim delom izlovljena, a od preostale ribe prisutni su primerci tostolobika, crvenperke i babuške. Jata sitnih riba se mogu opaziti u plićaku.

Pročitajte i  Beogradske pijace: Uručene nagrade šampionima bezgotovinskih transakcija za jul
jezero 2
Foto: fruskac.net

Ušuškano ispod Fruške gore, okruženo brojnim vinogradima, žitnim poljima, brežuljcima i lepim vikend – naseljima, jezero Beli kamen vas zove da ga posetite i otkrijete njegove još neistražene dubine i kvalitet njegovog blata, za koje se smatra da je lekovito. Nalazi se pored mesta Bešenovački prnjavor i Bešenovo, a nadomak samog manastira Bešenovo. Meštani ga često zbog toga jednostavno zovu – Bešenovo. Do njega možete doći putem preko Iriga i Fruške gore, ili od Rume putem prema Sremskoj Mitrovici (a koji vodi preko ulazaka u sela Jazak i Stejanovci). Nema ga na saobraćajnim tablama i putokazima, ali se lako stiže ako zapamtite ova manja mesta. Uostalom, svaki meštanin je vrlo rad da vas uputi ka najlepšem biseru ovog dela Srema.

Pročitajte i  Operacija smanjenja želuca kao rešenje za gojaznost: Dr Skorbić govori o tome koje vrste operacija postoje, koje su prednosti i rizici

Na Fruškoj gori se inače nalazi 16 veštačkih jezera. Neki od njih su, nažalost, prodati privatnim vlasnicima. To je ove godine zadesilo i jezero Beli kamen. Nadamo se da neće doživeti sudbinu Ledinačkog jezera, koje je isušeno 2009. godine. Bila bi šteta da se ovaj dragulj Fruške gore ne upotrebi za razvoj turizma čitavog sremskog okruga. Ako ga niste posetili ovog leta, požurite da ga posetite. Nećete odoleti njegovim čarima.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime