Језеро Бели камен добило је име по камену који је на том месту вађен од стране беочинске цементаре. Након што је руда исцрпљена, коп је напуштен, а језеро је деведесетих година почело да се пуни водом. Достизало је дубину од око 50 метара, а данас је та дубина још већа. Некада је имао прилаз са свих страна, а данас купачи имају један већи и два мања места за “плажни” простор, пошто се ниво воде из године у годину све више повећава.

Jezero Beli Kamen
Фото: fruskac.net

Језеро је окружено високим стенама, а оне мање, импровизоване су скакаонице за многе мештане и туристе сваког лета. Вода је плаветне боје и у контрасту је са белином кречњака, те је на махове плава, а онда вам се учини зеленом… па због свега тога имате потпуни осећај Медитерана. Ово језеро је другачије од осталих акумулационих језера и по свом постанку слично је Лединачком језеру. Ретки пецароши памте да је бешеновачко језеро некада обиловало рибом која је сад већим делом изловљена, а од преостале рибе присутни су примерци тостолобика, црвенперке и бабушке. Јата ситних риба се могу опазити у плићаку.

Pročitajte i  Имате савршену пословну идеју? Представљамо вам  девет корака које морате предузети да бисте је претворили у стварност
jezero 2
Фото: fruskac.net

Ушушкано испод Фрушке горе, окружено бројним виноградима, житним пољима, брежуљцима и лепим викенд – насељима, језеро Бели камен вас зове да га посетите и откријете његове још неистражене дубине и квалитет његовог блата, за које се сматра да је лековито. Налази се поред места Бешеновачки прњавор и Бешеново, а надомак самог манастира Бешеново. Мештани га често због тога једноставно зову – Бешеново. До њега можете доћи путем преко Ирига и Фрушке горе, или од Руме путем према Сремској Митровици (а који води преко улазака у села Јазак и Стејановци). Нема га на саобраћајним таблама и путоказима, али се лако стиже ако запамтите ова мања места. Уосталом, сваки мештанин је врло рад да вас упути ка најлепшем бисеру овог дела Срема.

Pročitajte i  Пут ка врху: 12 неопходних особина успешних предузетника

На Фрушкој гори се иначе налази 16 вештачких језера. Неки од њих су, нажалост, продати приватним власницима. То је ове године задесило и језеро Бели камен. Надамо се да неће доживети судбину Лединачког језера, које је исушено 2009. године. Била би штета да се овај драгуљ Фрушке горе не употреби за развој туризма читавог сремског округа. Ако га нисте посетили овог лета, пожурите да га посетите. Нећете одолети његовим чарима.

Pročitajte i  BigPizza од сада доступна на Mister D апликацији
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име