Најнеобичнији грбови градова у Србији: Турска глава прободена сабљом и дивља свиња рањена у чело

0
5517

Иако сваки град у Србији има свој грб, мало који од њих је привлачио толико пажње као кикиндски, на коме се налази сабља која пробада турску главу.

Грбови Србије, грб Кикинде Грбови Србије, грб Кикинде[/цаптион]

Грбови Србије су врло разнолики а кикиндски свакако спада у најнеобичније. Кикинда је свој грб добила далеке 1893. године, када је добила статус слободног града. Одлучено је да сyмбол буде црвена подлога на којој се налази оклопљена рука граничара која држи сабљу на коју је натакнута одрубљена глава Турчина. Разлог лежи у прошлости тог града – средином 18. века, када је Кикинда насељавана, српски народ је водио бројне битке за ослобођење од турског ропства.

Pročitajte i  4 начина за феноменалне пуњене паприке: И посне и мрсне

Иако већини такав грб изгледа сурово, Кикинђани нису хтели да га промене. Наиме, када је локална власт пре неколико година, без икаквог повода, почела да користи грб с хабзбуршком круном, лавом и мањом турском главом, то је подигло велику медијску прашину у том граду. Локални властодршци нису имали куд, па су се вратили званичном симболу са турском главом. Ни ту се прича није зауставила јер су због тога простестовале власти у БиХ, као и у Санџаку. Но, како било, грб је остао такав какав је.

Pročitajte i  Бојси из Мућки ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ глумици која је попљувала Србију: Глумац на страни Срба, ПОКЛОПИО је једном реченицом

Грбови Крагујевца,Велике Плане и Лајковца су такође необични јер се на њима налази дивља свиња исплаженог језика са стрелом прободеном у чело.

Грбови Србије, грб Велике Плане

Ови градови се налазе на географској позицији, која је богата разном дивљачи и представља омиљену локацију за ловце из наше земље и иностранства.

Грбови Србије, грб града Крагујевца

Бркајлија са сабљом у једној руци и ралом у другој на симболу општине Ада такође вуче порекло из славне историје.

Pročitajte i  Преминула глумица Дара Чаленић: Заувек ћемо је памтити као Дару из Жикине Династије

Градић у северно-банатском округу вековима је био на граници разних држава и увек на удару освајача.

Зато се на штиту сребрнасто-беле боје налази се граничар у плавом мундиру, а оружје и оруђе у његовим рукама подсећа како су тада обични људи у исто време морали да обрађују и бране своје поседе.

Грбови Србије, грб Аде

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име