Najneobičniji živi spomenik oslobodiocima Beograda: Orah pod Avalom nikao iz vojničkog šinjela poginulog vojnika

0
1193

Najneobičniji spomenik oslobodiocima Beograda, koji i dan danas podseća na operaciju kojom je okončana 1287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Kraljevine Jugoslavije.

Crvenoarmejac okružen narodom u oslobođenom Beogradu. Foto: Vikipedija
Crvenoarmejac okružen narodom u oslobođenom Beogradu. Foto: Vikipedija

Jedan život se ugasio, a drugi započeo, kada je jedan od sovjetskih vojnika poginuo pod Avalom tokom oslobađanja Beograda 1944. godine. U šinjelu je nosio uspomenu iz rodnog kraja – seme kavkaskog oraha. Iako vojnika više nema, odraslo drvo ponosno stoji na mestu njegove pogibje.

Od 12. do 20. oktobra te 1944. godine, rame uz rame sa našim borcima bili su vojnici Crvene armije, iz svih delova bivšeg Sovjetskog Saveza. Bilo je i dobrovoljaca sa Kavkaza. U džepu su, često, nosili nešto da ih podseća na rodni kraj, a mnogi se nisu vratili kući.

Pročitajte i  Čudotvorna voda manastira Đunis: Bogorodica se ukazala devojčici i pokazala joj mesto lekovitog izvora na kome se danas mnogi isceljuju

Jedan je nosio orah. Poginuo je na Avali, a iz njegovog šinjela niklo je drvo. I danas je tu živi spomenik iz Drugog svetskog rata.

Foto: RTS
Foto: RTS

„Oko hiljadu sovjetskih vojnika je poginulo u operaciji oslobađanja Beograda. Nekoliko hiljada je poginulo i povređeno u bojevima od Đerdapa i Timoka, pa sve do Morave i Beograda“, navodi Nebojša Damjanović, savetnik u Istorijskom muzeju Srbije, kustos i istoričar.

Pročitajte i  Kako se brani domovina: Podsetite se ovih poučnih stihova koje smo u školi učili napamet

Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti i deo jedinica trupa Drugog ukrajinskog fronta, koje su od neprijatelja očistile Banat i nekoliko dana prethodno ušle u Pančevo.

priča o oslobođenju Beograda

„Dakle, oslobođenje Vojvodine najvećim delom bilo je obavljeno od strane sovjetskih snaga“, ističe Damjanović.

Kavkaski orah je i ime svečane akademije i muzičko – dramskog događaja kojim će biti obeleženo oslobađanje Beograda, 20. oktobra u Narodnom pozorištu.

„Ideja nam je bila da ovu priču predstavimo u drugom svetlu. To je, u stvari, ona intimna istorija pojedinca koji je dao život za oslobađanje našeg glavnog grada. U ovom slučaju je u pitanju jedna ruska porodica koja je dala život jednog svog člana za oslobađanje bratskog naroda”, kaže režiser, Vladan Đurković.

Pročitajte i  Priručnik za džentlmene: Momo Kapor objasnio kako razlikovati kavaljera i gospodina od prostaka i dripca

Kako je objasnio, ovo je jedna plemenita i rodoljubiva priča, ali možda još važnije, ovo je priča o sposobnosti da učestvujete u slobodi drugog naroda.

Avala je bila kobna za mnogobrojne neznane junake tokom rata, a dvadesetak godina posle oslobađanja prestonice ovde su u avionskoj nesreći stradali i čuveni general Ždanov i maršal Birjuzov.

Za RTS pripremila Milica Spasić

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime