Најпопуларнија мушка традиционална имена од 1931. па све док примат нису преузела данашња “модерна” и кратка

0
1922

Последњих година, у Србији су популарна кратка и ефектна имена за децу. Међутим, не изостаје не утицај из страних земаља, па све чешће можемо да чујемо имена попут. Леон, Лав, Ноа, Зои….

Некада су у се Србији деци давала традиционална имена, а рекло би се да тај тренд “преживљава” једино у сеоским подручјима и мањим местима, где грозница модерних имена још увек није узела маха.

А да ли знате која мушка имена су кроз историју била најпопуларнија у Србији?

На мапи мушких имена, приказана су она која су у одређеном раздобљу била популарна у различитим деловима Србије.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Овако је то изгледало:

У периоду од 1931. до 1940. године најпопуларније име било је Милан и то скоро у целој Србији. Једино су на истоку Србије популарнији били Миодраг и Јован, као и Стојадин у једном делу јужне Србије. За КиМ нема података.

У периоду од 1941. до 1950. године најпопуларније мушко име било је Слободан, осим у Војводини где се задржао Милан, у једном малом делу источне Србије Миодраг и још мањем делу јужне Србије Петар.

У периоду од 1951. до 1960. године доминација Драгана. И нешто мало Зорана и Милана.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

У периоду од 1961. до 1970. године у централној Србији и једном делу Војводине најпопуларније име било је Зоран, а на неким мањим деловима Горан и Драган.

Деведесетих година најпопуларније име у Србији било је Никола, а тај тренд се задржао до 2010. године.

У периоду од 1971. до 1980. године је нешто другачија ситуација. Рекло би се да је најпопуларније име било Дејан, а појавио се и Александар у једном делу Војводине, као и Саша на југу.

У периоду од 1981. до 1990. године појавио се и Марко, Александар је потпуно преузео популарност у Војводини, а на истоку и југу Србије популарна имена била су Иван, Милан и Милош.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

У периоду од 1991. до 2000. године тотална доминација Николе. Ово име било је најпопуларније у целој Србији, осим у једном малом делу јужне Србије где је предност дата Стефану.

Од 2001. до 2010. године иста ситуација. Никола је било најпопуларније мушко име, осим у једном малом делу у коме су се родитељи ипак одлучивали за Луку.

(Еспресо.рс)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име