Najpopularnija muška tradicionalna imena od 1931. pa sve dok primat nisu preuzela današnja “moderna” i kratka

0
1723

Poslednjih godina, u Srbiji su popularna kratka i efektna imena za decu. Međutim, ne izostaje ne uticaj iz stranih zemalja, pa sve češće možemo da čujemo imena poput. Leon, Lav, Noa, Zoi….

Nekada su u se Srbiji deci davala tradicionalna imena, a reklo bi se da taj trend “preživljava” jedino u seoskim područjima i manjim mestima, gde groznica modernih imena još uvek nije uzela maha.

A da li znate koja muška imena su kroz istoriju bila najpopularnija u Srbiji?

Na mapi muških imena, prikazana su ona koja su u određenom razdoblju bila popularna u različitim delovima Srbije.

Pročitajte i  NAJLEPŠU LjUBAVNU PESMU NA GRČKOM NAPISAO JE SRPSKI VOJNIK: Pevaju je kao veliki hit, a nastala je iz tragične ljubavi našeg "Solunca" i Grkinje

Ovako je to izgledalo:

U periodu od 1931. do 1940. godine najpopularnije ime bilo je Milan i to skoro u celoj Srbiji. Jedino su na istoku Srbije popularniji bili Miodrag i Jovan, kao i Stojadin u jednom delu južne Srbije. Za KiM nema podataka.

U periodu od 1941. do 1950. godine najpopularnije muško ime bilo je Slobodan, osim u Vojvodini gde se zadržao Milan, u jednom malom delu istočne Srbije Miodrag i još manjem delu južne Srbije Petar.

U periodu od 1951. do 1960. godine dominacija Dragana. I nešto malo Zorana i Milana.

Pročitajte i  Zubun, zaboravljeni deo srpske narodne nošnje: Nosili su ga svi na Balkanu, osim muslimana

U periodu od 1961. do 1970. godine u centralnoj Srbiji i jednom delu Vojvodine najpopularnije ime bilo je Zoran, a na nekim manjim delovima Goran i Dragan.

Devedesetih godina najpopularnije ime u Srbiji bilo je Nikola, a taj trend se zadržao do 2010. godine.

U periodu od 1971. do 1980. godine je nešto drugačija situacija. Reklo bi se da je najpopularnije ime bilo Dejan, a pojavio se i Aleksandar u jednom delu Vojvodine, kao i Saša na jugu.

U periodu od 1981. do 1990. godine pojavio se i Marko, Aleksandar je potpuno preuzeo popularnost u Vojvodini, a na istoku i jugu Srbije popularna imena bila su Ivan, Milan i Miloš.

Pročitajte i  Etno selo Babina reka: Autentičan spoj prirode, tradicije, umetnosti i romantike

U periodu od 1991. do 2000. godine totalna dominacija Nikole. Ovo ime bilo je najpopularnije u celoj Srbiji, osim u jednom malom delu južne Srbije gde je prednost data Stefanu.

Od 2001. do 2010. godine ista situacija. Nikola je bilo najpopularnije muško ime, osim u jednom malom delu u kome su se roditelji ipak odlučivali za Luku.

(Espreso.rs)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime