NAJPOPULARNIJA MUŠKA IMENA U SRBIJI: Nikola i Lazar ubedljivo vode, a pogledajte koja su sve popularnija i zbog čega

0
1394

Muška imena za koja se roditelji u poslednje vreme najčešće odlučuju su: Nikola i Lazar, a česta su još i Luka i Stefan. Ime Slobodan, s druge strane, koje je zbog simbolike bilo vrlo često nakon Drugog svetskog rata, tokom poslednjih pet godina nije na listi “popularnih” imena.

muška imena
Telegraf foto

Dok su za devojčice u trendu što kraća i neobičnija ženska imena, za dečake roditelji i danas najčešće biraju imena srpskih kraljeva, vladara ili apostola, pa su među najpopularnijim imenima Luka, Pavle, Petar, Jovan i Lazar.

U Beogradu je u prva tri meseca ove godine rođeno najviše Stefana, a prema podacima Gradskog zavoda za informatiku i statistiku, u poslednjih pet godina dečacima su najčešće davana imena Lazar, Vuk i Nikola.

Tokom proteklih pet godina retka imena bila su Đorđe, Viktor i Mateja.

Kakvo je stanje sa muškim imenima na severu Srbije, u Novom Sadu?

U prošloj godini, Novosađani su dečacima davali imena Dušan, Vasilije, Aljoša, Strahinja, Mihajlo, Lazar, Danilo, Bogdan, Andrej i Sergej.
muška imena
“Godinu za nama obeležilo je muško ime Dušan. Ovo ime za dečake aktuelno je više od deset godina”, objašnjava za “Blic” Biljana Dragin, načelnica matičarske službe u Novom Sadu.

A koja su imena najpopularnija na jugu, u Nišu?

Na jugu Srbije, Mihajlo i Nikola su najpopularnija imena za dečake, svake godine bar 40 mališana dobije ova imena.

“Mnogi slave Svetog Nikolu i Svetog Jovana, pa su to jedna od čestih imena u Nišu”, kaže Vanja Miljković iz matične službe Niša.

muška imena

 

Kod Nišlija su popularna i imena Konstantin, Veljko, Andrej i Andrija. Posle uspeha našeg teniskog asa, postalo je popularno i ime Novak.

“U 2013. godini, kada je obeležavana godišnjica Milanskog edikta, bilo je najviše Konstanitina. U prošloj godini, ime Andrej dobilo je 55 dečaka, a veoma je popularna i varijanta Andrija, kao i ime Veljko”, objašnjava zamenica matičara matične službe u Nišu Vesna Đikić.

U Nišu se ne pamti da je neko ime odbijeno, pa se u ovom gradu mogu upoznati i Tihi i Ezel i Rambo, ali i – Bekam.

Izvor: Blic.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име