Опанци, шајкача, крсна слава, ајвар, сарма… и наравно ракија! Незаобилазно пиће које сваки странац мора да дегустира приликом посете Србији. Национално пиће Срба бар свака трећа кућа на селу производи за властите потребе, како би њоме традиционално дочекала сваког госта и чували је да се окрепе пред неки посао у пољу.
Цена домаће ракије варира у зависности од врсте, старости, амбалаже… и свега што утиче на њен квалитет. Стручњаци тврде да је највреднија и најквалитетнија она ракија која одстоји од 12 – 18 година па навише у храстовом бурету, добијена од старих домаћих сорти, а најлепша је кад се расхлади на 17 степени.
Квалитетна боцу лозоваче или шљиве од пола литре у Србији се може купити за оквирно 200 динара. Потражили смо и најскупљу ракију која се продаје у Србији, чија је цена права “ситница”.
У селу Бабајић код Љига, у оквиру газдинства Лукић, дуже од једног века пече се шљивова ракија. Ракија стара десет година – популарна Декада, од шљиве ранке и пожегаче, тако се може купити по цени од 9 985 динара по литри.
Произвођачи тврде да ракија оправдава високу цену са разлогом. Наиме, Декада садржи 12 врста дестилата и пече се од шљиве ранке и пожешке. Буре у којем стоји је храстово и мора бити стара најмање 10 година.
Ако сте имали прилике да је пробате, јавите нам да ли вреди!
Опанак, Еспресо