Sramota: Propada najstarija kuća na teritoriji Beograda

0
500

Najstarija kuća na teritoriji Beograda nalazi se u naselju Ćukovac u Zemunu, nedaleko od Gardoša. Ova kuća se pominje još u zapisima francuskog putnika Kiklea iz 1685. godine.

najstarija kuća u beogradu

U 18. veku ovde je bila kafana “Beli medved” koja 1848. nacionalizovana, sredinom prošlog veka je zatvorena. Na spratu kafane se nalazilo boravište i zna se da je tu odseo Eugen Savojski  prilikom osvajanja Beograda, a Zemun je u periodu između  1717. i 1918. godine bio pod autrijskom vlašću.

Pročitajte i  Kada su u francuskim školama deci pravdali bombardovanje Srbije, Arno Gujon se suprostavio: Imao je 13 godina, a danas je najveći dobrotvor Srba na KiM

najstarija kuća u beogradu

Ova kuća je jedini primer orijentalne balkanske arhitekture. Sprat je podenjen na dve stambene jedinice, a prizemlje više nije u funkciji. Krov prokišnjava, a spolja je kuća ruinirana. Ova kuća predstavlja spomenik kulture, pa Zavod za zaštitu spomenika treba da odobri popravku.

najstarija kuća u beogradu

Koliko je kuća značajna podseća tabla ispred ulaza, a ulaz u lagum je zaključan. Veruje se da bi turistima ova kuća i te kako bila zanimljiva jer je prostor nekadašnjeg podruma izdavan slikarima i umetnicima za izložbe.

Pročitajte i  Narodni lek za heliko bakteriju: Bol u želucu nestaće za TREN!

rts.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime