NAJSTARIJA RELIKVIJA U SRBA: Mošti koje potiču sa početka 4. veka

1
6381

Možda niste znali da se najstarije mošti u Srba čuvaju u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori, zadužbini Đurađa Brankovića (svetog vladike Maksima).

Reč je o moštima svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja, velikomučenika, ali i zaštitnika grada Venecije.

Da biste se poklonili 17 vekova starim moštima ovog svetitelja, posetite manastir Novo Hopovo koji po svojoj arhitekturi, prosvetnoj ulozi, istoriji bogatoj kulturnim, verskim i političkim događajima, jedan je od najznačajnijih manastira u Vojvodini i poseban među brojnim fruškogorskim manastirima. Žitije svete majke Angeline navodi svetog Maksima kao osnivača ovog manastira u vremenu od 1496 – 1502. godine. Najveće bogatstvo manastira su upravo mošti svetog Teodora Tirona koje se čuvaju u kivotu, u crkvi.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године
Manastir Novo Hopovo
Manastir Novo Hopovo
Mošti Teodor Tirona
Mošti svetog  Teodora Tirona

Ovde se u manastiru 1750. god. zamonašio i Dositej Obradović i boravio 3 godine. Pročitao je bogatu monašku biblioteku i teološki se obrazovao. Ikonostas je radio Teodor Kračun 1770 god. Sačuvano je samo nekoliko ikona koje se nalaze u galeriji Matice Srpske u Novom Sadu. Manastir Novo Hopovo leži na blagoj padini južnih obronaka Fruške gore, nedaleko od Iriga. Udaljen je svega stotinak metara od magistralnog puta Ruma – Novi Sad, te se do njega lako može stići.

Pročitajte nešto o  životu Teodora Tirona:

Kao regrut stupio je u vojsku (ime Tiron u prevodu znači regrut) u puk Marmaritski, u gradu Amasiji (današnja Turska), kada je otpočelo gonjenje hrišćana pod carevima Maksimijanom i Maksiminom. Pošto Teodor Tiron nije krio da je i on hrišćanin, osuđen je i zatvoren u tamnicu. Tamnica je zatvorena i zapečaćena jer je sudija želeo da ostavi Teodora da umre od gladi.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 17. februara po crkvenom, a 2. marta po gregorijanskom kalendaru. Prema običajima, hrišćani na taj dan kuvaju žito koje osvećuju u crkvi i tako proslavljaju Svetog Teodora. Veruje se da je Sveti Teodor Tiron i zaštitnik stoke, a posebno konja, tako da se njegov dan proslavlja i kao Konjski dan. U pojedinim delovima Srbije veruje se da molitvama Tironu možete da se izlečite od padavice.

Sveti Teodor Tiron
Sveti Teodor Tiron

 

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da mu se u tamnici  javio Isus Hristos i ohrabrio ga govoreći: “Ne boj se Teodore, ja sam sa tobom. Ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, večnom i neprolaznom, sa mnom na nebesima.” Takođe, hrišćani veruju da se u tom času javilo mnoštvo anđela u tamnici i da se je cela tamnica osvetlila, a da su stražari videli anđele obučene u belo i da su se vrlo uplašili.Posle toga je sveti Teodor izveden iz tamnice, mučen i na smrt osuđen. Bačen je u vatru. Ubijen je 306. godine.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Poslušajte žitije svetog Teodor Tirona:

 

 

 

1 KOMENTAR

  1. Најстарија реликвија у СПЦ је без сумње десна рука Св. Јована Крститеља, која се налази у Цетињском манастиру.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име