Najstarija srpska glumica uskoro puni 100: Na ulici prodaje stvari iz doma kako bi pomogla deci i mladima

0
3618

Glumica Branka Veselinović najstarija je glumica u Srbiji. Njenih nepunih 100 godina ne sprečavaju je da aktivno izvršava sve životne hobije i obaveze. Dan počinje gimnastikom, zatim organizuje rad fondacije „Branka i Mlađa Veselinović“, a uveče uredno odlazi u pozorište. Smeje se, crta, piše knjige za decu… Provodi vreme tako da ne bude očajna što više nije mlada – istakla je ona jednom prilikom. I u ovim godinama kaže da i dalje glumi.
branka-veselinović-630x320
Često je, pak, možete sresti i na ulici kako prodaje suvenire i sitnice iz svog doma da bi pomogla onima kojima je pomoć neophodna. To je rutina koja je čini srećnom, kao i mnoge druge, kojima neprimetno i neprestano pomaže. – Prodajem i nameštaj, a novac ponesem u Crveni krst. Humanitarnim radom počela sam da se bavim još od detinjstva i to ću činiti dok sam živa. Uspevam da od penzije odvojim neki dinar za slatkiše i odem da obradujem stare ili mlade. Radili smo Mlađa i ja to zajedno, a sada je spalo na mene – kaže Branka. –
Ja sam počasni građanin Beograda, Novog Sada, dečjeg sela, doživotni ambasador Unicefa, uvek sam radila bez želje da budem krunisana velikim imenima. Sve što radim, radim iz velike ljubavi i časti. Pišem stihove… Sreća je ako si živ i ako to doživiš. Duboko sam zahvalna. Još uvek vežbam, čitam bez naočara, čujem dobro. Vežbam vežbe za održavanje tela. Svaki dan radim čučnjeve. Mogu da uradim po 10 čučnjeva. Morate i noge da vežbate kao i ruke”, posavetovala je.
U svojoj misiji naiđe i na nezahvalnost, ali ne posustaje. Pomaže koliko može – Pre neku godinu pomogli smo ženi koja je rodila trojke. Jedna devojčica dobila je 100.000, a njeni roditelji nisu mi ni zahvalili. Ali to me ne sputava da i dalje pomažem. I ne znam gde završi novac iz Crvenog krsta Srbije, ali verujem da ode kod onih kojima je najpotrebniji – kaže Branka.
Branka je rođena avgusta 1918. godine u Novom Bečeju. Završila je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu. Mnogi njeni profesionalni uspesi ovenčani su nagradama za glumački i humanitarni rad, a godinama je i ambasador Unicefa. – Srce mi kuca za ljubav prema deci. Mi smo kući vaspitani da uživamo u njima. Moja baka je isto dočekala duboku starost. Sa 90 godina imala je priredbe za važnije datume. Učila sam od nje da se tako ponašam. I uvek se vodim onom rečenicom moje pokojne prijateljice Desanke Maksimović: “Daj vam bože moje godine, ja u vaše više neću moći” – kaže Branka.
Branka je jednom prilikom za “Blic” otkrila i recept kako srećno dočekati duboku starost:
branka veselinović
– Mozak ne treba staviti na otavu. Treba ga koristiti. Hvala bogu, još mogu o sreći da snivam. Ne bojim se smrti. I ona mora jednog dana da dođe, a do tada pišem, crtam, gledam televiziju. I ako zaplačem, plačem od sreće. Svi imaju neku želju, moja želja je da budem dobro, da idem po bolnicama, školama, da pomažem invalidima. Nisam nikad pušila ni pila, jednostavno takav život vodim. Bila sam u srećnom braku sa mojim Mlađom, a i dan-danas imam vitalan mozak. Nikad nisam varala. Imala sam mogućnost da zabavljam hiljade i hiljade ljudi. To se ne može kupiti, morate živeti. Ne radim ja to da bih živela, već živim da bih to radila. Nikome u životu ništa ne kažem ako ima više nego što treba. Ne kažem ni kada kradu, a vidim da kradu. Nikada nisam bila u politici, a govorim engleski, ruski, mađarski, nemački i češki, kaže Branka.
Glumica je sa suprugom i kolegom Mlađom Veselinovićem bila u srećnom višedecenijskom braku. Iako ju je rano napustio, Branka nosi najlepše uspomene te čak smatra da je on i danas uz nju. – Tri i po godine je bio stariji od mene. Bio je visok, lep, ali mu srce nije bilo dobro. Otmeno je otišao. Ja s njim razgovaram i sada, zajedno gledamo televiziju, rekla je Veselinovićeva. – Pokojni doktor Tasovac davnih godinama nam je rekao da je to tako i da neki partneri ne mogu da imaju decu. Rekao je: “Da ste sa drugima u braku, imali biste i vi i Branka”. A onda smo mu mi rekli da se volimo, a on je poručio: “Volite se, ali dece nećete imati, kaže Branka.
Branka Veselinović je uvek raspoložena za šalu i često prepričava jednu glumačku anegdotu: – Jednom prilikom prišla mi je žena i rekla: „Jao, gospođo, što vi ličite na pokojnu Branku Veselinović.“ Meni je to bilo simpatično. Zatekao se tu i Nikola Simić, kao i još neke kolege, popadali su od smeha. Nikola je posle prišao i rekao mi: „Branka, dabogda vi nama još dugo bili pokojni.“ Eto, nažalost, i njega sam ispratila iako je skoro 20 godina bio mlađi od mene – ispričala je glumica.

Kurir, Pulsonlajn, Blic

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Nije imao zrno sreće u životu: Tužna sudbina čika Jove Zmaja! Generacije je uveseljavao svojim pesmama, a svoju decu je REDOM SAHRANIO

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime