Најстарија српска глумица ускоро пуни 100: На улици продаје ствари из дома како би помогла деци и младима

0
3724

Глумица Бранка Веселиновић најстарија је глумица у Србији. Њених непуних 100 година не спречавају је да активно извршава све животне хобије и обавезе. Дан почиње гимнастиком, затим организује рад фондације „Бранка и Млађа Веселиновић“, а увече уредно одлази у позориште. Смеје се, црта, пише књиге за децу… Проводи време тако да не буде очајна што више није млада – истакла је она једном приликом. И у овим годинама каже да и даље глуми.
branka-veselinović-630x320
Често је, пак, можете срести и на улици како продаје сувенире и ситнице из свог дома да би помогла онима којима је помоћ неопходна. То је рутина која је чини срећном, као и многе друге, којима неприметно и непрестано помаже. – Продајем и намештај, а новац понесем у Црвени крст. Хуманитарним радом почела сам да се бавим још од детињства и то ћу чинити док сам жива. Успевам да од пензије одвојим неки динар за слаткише и одем да обрадујем старе или младе. Радили смо Млађа и ја то заједно, а сада је спало на мене – каже Бранка. –
Ја сам почасни грађанин Београда, Новог Сада, дечјег села, доживотни амбасадор Уницефа, увек сам радила без жеље да будем крунисана великим именима. Све што радим, радим из велике љубави и части. Пишем стихове… Срећа је ако си жив и ако то доживиш. Дубоко сам захвална. Још увек вежбам, читам без наочара, чујем добро. Вежбам вежбе за одржавање тела. Сваки дан радим чучњеве. Могу да урадим по 10 чучњева. Морате и ноге да вежбате као и руке”, посаветовала је.
У својој мисији наиђе и на незахвалност, али не посустаје. Помаже колико може – Пре неку годину помогли смо жени која је родила тројке. Једна девојчица добила је 100.000, а њени родитељи нису ми ни захвалили. Али то ме не спутава да и даље помажем. И не знам где заврши новац из Црвеног крста Србије, али верујем да оде код оних којима је најпотребнији – каже Бранка.
Бранка је рођена августа 1918. године у Новом Бечеју. Завршила је Глумачку школу при Народном позоришту у Београду. Многи њени професионални успеси овенчани су наградама за глумачки и хуманитарни рад, а годинама је и амбасадор Уницефа. – Срце ми куца за љубав према деци. Ми смо кући васпитани да уживамо у њима. Моја бака је исто дочекала дубоку старост. Са 90 година имала је приредбе за важније датуме. Учила сам од ње да се тако понашам. И увек се водим оном реченицом моје покојне пријатељице Десанке Максимовић: “Дај вам боже моје године, ја у ваше више нећу моћи” – каже Бранка.
Бранка је једном приликом за “Блиц” открила и рецепт како срећно дочекати дубоку старост:
branka veselinović
– Мозак не треба ставити на отаву. Треба га користити. Хвала богу, још могу о срећи да снивам. Не бојим се смрти. И она мора једног дана да дође, а до тада пишем, цртам, гледам телевизију. И ако заплачем, плачем од среће. Сви имају неку жељу, моја жеља је да будем добро, да идем по болницама, школама, да помажем инвалидима. Нисам никад пушила ни пила, једноставно такав живот водим. Била сам у срећном браку са мојим Млађом, а и дан-данас имам виталан мозак. Никад нисам варала. Имала сам могућност да забављам хиљаде и хиљаде људи. То се не може купити, морате живети. Не радим ја то да бих живела, већ живим да бих то радила. Никоме у животу ништа не кажем ако има више него што треба. Не кажем ни када краду, а видим да краду. Никада нисам била у политици, а говорим енглески, руски, мађарски, немачки и чешки, каже Бранка.
Глумица је са супругом и колегом Млађом Веселиновићем била у срећном вишедеценијском браку. Иако ју је рано напустио, Бранка носи најлепше успомене те чак сматра да је он и данас уз њу. – Три и по године је био старији од мене. Био је висок, леп, али му срце није било добро. Отмено је отишао. Ја с њим разговарам и сада, заједно гледамо телевизију, рекла је Веселиновићева. – Покојни доктор Тасовац давних годинама нам је рекао да је то тако и да неки партнери не могу да имају децу. Рекао је: “Да сте са другима у браку, имали бисте и ви и Бранка”. А онда смо му ми рекли да се волимо, а он је поручио: “Волите се, али деце нећете имати, каже Бранка.
Бранка Веселиновић је увек расположена за шалу и често препричава једну глумачку анегдоту: – Једном приликом пришла ми је жена и рекла: „Јао, госпођо, што ви личите на покојну Бранку Веселиновић.“ Мени је то било симпатично. Затекао се ту и Никола Симић, као и још неке колеге, попадали су од смеха. Никола је после пришао и рекао ми: „Бранка, дабогда ви нама још дуго били покојни.“ Ето, нажалост, и њега сам испратила иако је скоро 20 година био млађи од мене – испричала је глумица.

Курир, Пулсонлајн, Блиц

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  ОПОРАВЉА ЈЕТРУ, ЧИСТИ ЦРЕВА, ПОДИЖЕ ИМУНИТЕТ: Расол од киселог купуса је лек за све!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име