Najstariji lovac u Srbiji: Sa 101 godinom uživa u lovu, dok tradicija lovstva u Srbiji postoji tek koju godinu više

0
702
Foto: RTS

Živan Popović je najstariji lovac ariljskog kraja, ali i Srbije. Na pragu svoje 101. godine ne odustaje od svog omiljenog hobija. I pored toliko godina, vid ga još služi, noge polako izdaju, ali ruka je i dalje dovoljno mirna da dobro nanišani. Tokom bogate lovačke karijere nije baš uvek imao srca da zapuca, pa čak ni kad je zbog toga imao štete.

Foto: RTS
Foto: RTS

U Srbiji lovstvo ima tradiciju dugu 120 godina, a danas je oko 85.000 lovaca okupljeno u udruženjima širom Srbije.

Pročitajte i  Njegov uspeh ponovljen je tek 100 godina kasnije! Ovo je bio PRVI SRBIN na Olimpijadi - Nije mu bilo ravnog!

„Otišao u orase, da čuvam orase od vjeverica. A naišle dve vjeverice i jedno deset imalo je onih malih vjeveričića. Oni su se uputili pravo meni i pošli su uza me da idu. Ja sam držao pušku, pa sam se čudio samo šta će oni da urade. I nisam pucao na njih uopšte“, priča vremešni lovac iz Latvice.

Živan Popović je, kažu kolege, uvek bio snalažljiv lovac, a pesma Kad sam bio mlađan lovac ja, baš kao da je pisana po njegovim doživljajima i trofejima.

Pročitajte i  Jovanovićka ili Jovanovićeva? Pravila o ženskim prezimenima u Srbiji

„Sa Žilom je uvek lepo druženje, uvek ima nešto novo da se sazna, ima nešto i da se nauči“, istakao je Dragan Marković, dopisnik časopisa Lovac.

Foto: RTS
Foto: RTS

Snalažljivost je pokazao kada je kao mladić uspeo da pobegne iz vojne bolnice i da kroz okupiranu Srbiju prepešači od Skoplja do Latvice. Bio je mobilisan i u četnike, potom u partizane. A kada je demobilisan posvetio se poljoprivredi, u Latvici izgradio kuću i stekao najveći životni kapital.

Pročitajte i  Besmrtna ljubav srpskog pesnika: Govorili su da je UMRO dva puta, prvi put kad je izgubio voljenu
Foto: RTS
Foto: RTS

„Sedmoro dece, imao sam, jedno je umrlo, a još šestoro je živo. A 34 njih ima živih, koje sinova, ćerki, unuka, praunuka“, navodi Živan.

U svemu treba biti umeren, kaže Živan, koji se trudi da svakog dana bar nešto uradi. Od lova ne odustaje, kaže, prvenstveno zbog druženja i lovačkih priča, koje su uvek zanimljive.

Za RTS pripremio Predrag Stojković

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime