Најстарији ловац у Србији: Са 101 годином ужива у лову, док традиција ловства у Србији постоји тек коју годину више

0
748
Фото: РТС

Живан Поповић је најстарији ловац ариљског краја, али и Србије. На прагу своје 101. године не одустаје од свог омиљеног хобија. И поред толико година, вид га још служи, ноге полако издају, али рука је и даље довољно мирна да добро нанишани. Током богате ловачке каријере није баш увек имао срца да запуца, па чак ни кад је због тога имао штете.

Фото: РТС
Фото: РТС

У Србији ловство има традицију дугу 120 година, а данас је око 85.000 ловаца окупљено у удружењима широм Србије.

Pročitajte i  Снажне реч које цепају душу: Песма Небојше Глоговца угледала светлост дана

„Отишао у орасе, да чувам орасе од вјеверица. А наишле две вјеверице и једно десет имало је оних малих вјеверичића. Они су се упутили право мени и пошли су уза ме да иду. Ја сам држао пушку, па сам се чудио само шта ће они да ураде. И нисам пуцао на њих уопште“, прича времешни ловац из Латвице.

Живан Поповић је, кажу колеге, увек био сналажљив ловац, а песма Кад сам био млађан ловац ја, баш као да је писана по његовим доживљајима и трофејима.

Pročitajte i  Остала му је НЕОСТВАРЕНА жеља: Ђоле Балашевић је преминуо, а једну ствар није стигао да уради

„Са Жилом је увек лепо дружење, увек има нешто ново да се сазна, има нешто и да се научи“, истакао је Драган Марковић, дописник часописа Ловац.

Фото: РТС
Фото: РТС

Сналажљивост је показао када је као младић успео да побегне из војне болнице и да кроз окупирану Србију препешачи од Скопља до Латвице. Био је мобилисан и у четнике, потом у партизане. А када је демобилисан посветио се пољопривреди, у Латвици изградио кућу и стекао највећи животни капитал.

Pročitajte i  Прва посета од избијања пандемије: Туристичка организација Србије биће домаћин шведским новинарима
Фото: РТС
Фото: РТС

„Седморо деце, имао сам, једно је умрло, а још шесторо је живо. А 34 њих има живих, које синова, ћерки, унука, праунука“, наводи Живан.

У свему треба бити умерен, каже Живан, који се труди да сваког дана бар нешто уради. Од лова не одустаје, каже, првенствено због дружења и ловачких прича, које су увек занимљиве.

За РТС припремио Предраг Стојковић

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име