NAJUKLETIJA MESTA KOD SRBA: Izbegavajte ove lokacije u širokom luku!

0
459

Svaki narod ima neka određenja verovanja za neka mesta koja bi trebala svakako da se izbegavaju i ne posećuju jer su ukleta i deo te kletve može da pređe na nas i da nam se počnu dešavati loše stvari.

najukletija mesta

Ovo su u našem narodu neka od tih ozlogašenih mesta!

Predstavljamo vam četiri najukletija mesta u Srbjii, a među njima je i jedan grad!

1.RASKRSNICE I MOSTOVI

Smatra se da su raskrsnice i mostovi jako nepogodna mesta, pogotovo raskrsnice koje se spajaju više od tri puta. Kaže se da njih posebno noću treba izbegavati jer su povezani sa mrtvima na isti način kao i groblje. Na mestu raskršća se mogu sresti nečiste sile,vampiri i druga zla bića.

Pročitajte i  Веровања на Тројице - Ево зашто баш на овај дан треба тражити опрост грехова

Upoznati ste sa time da se prilikom povratka sa sahrane ne treba osvrtati, a tako isto to se ne sme raditi ni kada prelazimo raskrsnicu. Slična priča važi i za mostove, tako nekada davnu su mladići da bi dokazali svoju hrabrosti provodili sami noć na napuštenom mostu.

2.UTVRĐENJA

Kako većina mesta na Balkanu nije imala hramove, slovenski narodi su gradili utvrđenja kako bi nadomestili njiihov nedostatak. Tvrđave su služile ne samo za odbranu, već i kao dar koji je trebalo da umilostivi boga/bogove.

Pročitajte i  Симболи српске куће, тараба и плот, полако нестају замењени модернијим оградама

najukletija mesta.jpg1

Južni Sloveni su uglavnom gradili tvrđave blizu gajeva bogatih vodom, koju su koristili kako bi napravili šamac oko utvrđenja. Iako je većina ovih utvrđenja građena od drveta, to nije umanjilo poštovanje koje su Južni Sloveni osećali prema ovim građevinama kao objektima povezanim s božanstvom.

3.VILINSKO KOLO

Ako volite da pobegnete od civilizacije i šetate se po šumama, obratite pažnju da ne upadnete u vilinsko kolo. Njega ćete prepoznati kao krug na nekom polju,livadi ili šumi koji se najčešće po drugačijoj zelenoj boji razlikuje od ostatka površine ili je primetno vidljivo izbočenje u obliku kruga na zemlji.

Pročitajte i  Обичаји на Видовдан: У ноћи пред велики празник СТАВИТЕ ОВО под јастук и очекујте ЧУДО! 

Prema narodnom predanju, vile se noću skupljaju na određenim mestima u šimi gde izvode magični ples koji hipnotiše slučanje prolaznike. Kada smrtnik jednom uđe u vilino kolo, više mu nema izlaza

najukletija mesta.jpg2

4.TRAJANOV GRAD

Trajanov Grad je tvrđava na planini Ceru koja se pripisuje mitskom biću caru Trajanu. Po izvornim pričama, Trajan je bio demon koji je živeo u svom dvoru u zabačenoj šumi, a kada padne noć on bi izašao i obljubljivao bi devojke i žene koje su živele u njegovoj blizini. On se jedino plašio sunčevih zraka koji ga mogu spržiti i naneti mu veće povrede.

Izvor:Newsweek

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име