Највиши споменик у Србији тренутно ствара вајар Борис Стапарски у Кикинди. Монументално обележје посвећено Војводи Пријезди и његовој жени Јелици, треба да буде постављено на североисточној страни Куле од Сталаћа, а видеће се са путева који пролазе кроз Расински округ.

Вајар Стапарски каже да је овај споменик његова ауторска симфонија, по грандиозности и по поруци коју шаље. Војвода Пријезда је осим храбрости показао љубав према отаџбини, жени и мачу, а споменик носи назив „Светионик љубави“.

„Споменик ће бити 11,5 метара са постаментом 15 метара висок. Тежиће до 20 тона. То је нешто што је заиста велико, али нама и треба нешто велико. Да се испод сенке тога осетимо велики. Да знамо ко смо, да знамо и шта смо“, објашњава вајар Борис Стапарски.

Pročitajte i  Називали га "ђавоље семе" и "католичка подвала": Карађорђе батинама натерао Србе да прихвате кромпир
Фото: РТС принтскрин видео

Споменик Војводи Пријезди и његовој жени Јелици биће постављен на највишој коти код Сталаћке тврђаве, места у српској историји познатог као последње упориште у одбрани земље од најезде Турака.

„Веома је богато налазиште, што говори о томе да су занати били веома развијени. Чак су у граду Сталаћу нађени делови самострела с почетка 15. века којих има у неколико градова Европе“, истиче Наташа Димовска из Народног музеја у Крушевцу.

Pročitajte i  Од данас до четвртка: Бесплатна CarGo услуга за све који се вакцинишу на Сајму

Локалитет око Куле од Сталаћа се назива и Мојсињска света гора.

Мојсинска гора – Упознајте врата Србије и Малу српску Свету гору

Фото: РТС принтскрин видео

„Од ове куле Тодора од Сталаћа, и даље 20 километара, налази се по неким списима из 19. века 77 цркава и манастира. Велики број њих је откривен, велики број су рушевине, велики број је обрастао у коров и наша је жеља да кроз овакве манифестације афирмишемо Мојсињску свету гору, каже Славољуб Љубисављевић из Удружења „Чувари Мојсињске Свете горе“.

Pročitajte i  Раскошна башта до првих мразева: Најбољи начин да гајите петуније

Споменик представља Војводу Пријзеду који стражари над Србијом, док верна Јелица најављује одлазак у вечност и славу.

Епска имена за ваше ћерке: Као најлепше моћне јунакиње српских народних песама…

Постављање се очекује наредне године. За сада је завршен мач дуг три метра.

Фото: РТС принтскрин видео

РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име