КУЋА У УЛИЦИ УСТАНИЧКОЈ БР. 25

Кућу у Улици Устаничкој број 25 је саградио свилајначки књижар Жарко Тодоровић- Маричић двадесетих година XX века. Објекат је приземан са подрумом испод целе површине, озидан од камена и опеке уз употребу армираног бетона и челичних профила. Фасаде су богато декорисане неокласицистичком фасадном пластиком, карактеристичном за градске куће, са наглашеним кровним венцем и јаким прозорским шпалетнама и солбанацима. Кров је благог нагиба, са стилизованим отворима, покривен бибер црепом и бакарним лимом. Двориште је ограђено монументалном оградом и одвојеним капијама за колски и пешачки саобраћај. Као прва кућа у Свилајнцу која је у то време имала струју, воду и грејање, потпуно је инсталационо опремљена. Унутрашњост је богато уређена мермером, керамиком и дрветом са употребом бојеног и брушеног стакла на улазним и унутрашњим вратима. Зидови и плафони су бојени и декорисани гипсаним елементима. Приземље се састоји од два салона, кухиње, трпезарије, спаваће собе, купатила и спаваће собе за помоћницу, док су у подруму смештене пратеће просторије, котларница и кухиња за такозвана велика спремања.

ЗГРАДА РЕСАВСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

Фото: Р.Дурковић/Опанак: Зграда Ресавске библиотеке

Зграда Ресавске библиотеке подигнута је 1903. године као породична кућа Димитрија Мите Исаковића, оснивача првог новчаног завода у Свилајнцу и првог оснивача штедионице у Свилајнцу. Грађена је од опеке, камена и челичних профила за међуспратну конструкцију изнад подрума. Правоугаоне је основе, са подрумом испод половине приземља. Фасаде су омалтерисане, са благом фасадном пластиком која садржи одлике градске арихитектуре. Фасада ка улици је нешто богатије декорисана. Кров је четвороводан, покривен бибер црепом. У послератним годинама објекат је додељен Ресавској библиотеци на коришћење и тако је остало до данас.

Фото: Р.Дурковић/Опанак: Зграда Ресавске библиотеке

 

ЗГРАДА СТАРЕ ГИМНАЗИЈЕ У СВИЛАЈНЦУ

Зграда Старе гимназије у Свилајнцу је подигнута у периоду од 1875. до 1877. године за потребе основне школе, али је одмах након отварања уступљена гимназијској реалчици. Као Виша гимназија почиње да ради након дозиђивања 1935. године. Саграђена је од камена и опеке са дрвеном међуспратном конструкцијом. Правоугаоне је основе и састоји се од приземља и спрата. Улаз је смештен по средини бочне стране и кроз њега се ступа у средишњи подужни хол, из кога се улази у учионице. По средини ходника налази се двокрако степениште које води на спрат. Просторна организација спрата је иста као и на приземљу. Кров је четвороводан и покривен бибер црепом.

Фото: Р.Дурковић/Опанак; Зграда Старе гимназије Свилајнац

ЗГРАДА СТАРЕ БОЛНИЦЕ

Зграда старе болнице у Свилајнцу је изграђена у периоду од 1906. до 1909. године у неокласицистичком стилу, симетрична је, наменски пројектована као болничка зграда са капацитетима који су подмиривали ондашње потребе. Сазидана је од опеке и камена, споља омалтерисана и обојена светло зеленом бојом, са заступљеном фасадном пластиком обојеном у бело. Објекат је од земље одигнут соклом висине за четири степенска газишта, сокл је омалтерисан, док је раније био дерсован. На фасади је наглашен хоризонтални парапетни испуст дуж целог објекта. Декоративно је обрађен и централни портал, довратници и венац изнад врата су вишеструко профилисани, као и камена розета изнад врата. Улазна страна у основи је симетрична а по средини доминира улаз са калканским зидом изнад. Бочни улази су оивичени бело обојеним шпалетнама. Прозори су оивичени упрошћеном шпалетном изведеном у малтеру. У горњој трећини прозора је офарбана слепа аркада, изведена у малтеру. Кров је вишесливан, где се краће стране завршавају калканима. Стреха је дубока са профилисаним роговима. У унутрашњости објекта се из централног хола улази право у лекарску ординацију док се бочно улази у болничке собе. Оба крила имају по три болничке собе међусобно повезане.

Културно наслеђе/Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име