KUĆA U ULICI USTANIČKOJ BR. 25

Kuću u Ulici Ustaničkoj broj 25 je sagradio svilajnački knjižar Žarko Todorović- Maričić dvadesetih godina XX veka. Objekat je prizeman sa podrumom ispod cele površine, ozidan od kamena i opeke uz upotrebu armiranog betona i čeličnih profila. Fasade su bogato dekorisane neoklasicističkom fasadnom plastikom, karakterističnom za gradske kuće, sa naglašenim krovnim vencem i jakim prozorskim špaletnama i solbanacima. Krov je blagog nagiba, sa stilizovanim otvorima, pokriven biber crepom i bakarnim limom. Dvorište je ograđeno monumentalnom ogradom i odvojenim kapijama za kolski i pešački saobraćaj. Kao prva kuća u Svilajncu koja je u to vreme imala struju, vodu i grejanje, potpuno je instalaciono opremljena. Unutrašnjost je bogato uređena mermerom, keramikom i drvetom sa upotrebom bojenog i brušenog stakla na ulaznim i unutrašnjim vratima. Zidovi i plafoni su bojeni i dekorisani gipsanim elementima. Prizemlje se sastoji od dva salona, kuhinje, trpezarije, spavaće sobe, kupatila i spavaće sobe za pomoćnicu, dok su u podrumu smeštene prateće prostorije, kotlarnica i kuhinja za takozvana velika spremanja.

ZGRADA RESAVSKE BIBLIOTEKE

Foto: R.Durković/Opanak: Zgrada Resavske biblioteke

Zgrada Resavske biblioteke podignuta je 1903. godine kao porodična kuća Dimitrija Mite Isakovića, osnivača prvog novčanog zavoda u Svilajncu i prvog osnivača štedionice u Svilajncu. Građena je od opeke, kamena i čeličnih profila za međuspratnu konstrukciju iznad podruma. Pravougaone je osnove, sa podrumom ispod polovine prizemlja. Fasade su omalterisane, sa blagom fasadnom plastikom koja sadrži odlike gradske arihitekture. Fasada ka ulici je nešto bogatije dekorisana. Krov je četvorovodan, pokriven biber crepom. U posleratnim godinama objekat je dodeljen Resavskoj biblioteci na korišćenje i tako je ostalo do danas.

Foto: R.Durković/Opanak: Zgrada Resavske biblioteke

 

ZGRADA STARE GIMNAZIJE U SVILAJNCU

Zgrada Stare gimnazije u Svilajncu je podignuta u periodu od 1875. do 1877. godine za potrebe osnovne škole, ali je odmah nakon otvaranja ustupljena gimnazijskoj realčici. Kao Viša gimnazija počinje da radi nakon doziđivanja 1935. godine. Sagrađena je od kamena i opeke sa drvenom međuspratnom konstrukcijom. Pravougaone je osnove i sastoji se od prizemlja i sprata. Ulaz je smešten po sredini bočne strane i kroz njega se stupa u središnji podužni hol, iz koga se ulazi u učionice. Po sredini hodnika nalazi se dvokrako stepenište koje vodi na sprat. Prostorna organizacija sprata je ista kao i na prizemlju. Krov je četvorovodan i pokriven biber crepom.

Foto: R.Durković/Opanak; Zgrada Stare gimnazije Svilajnac

ZGRADA STARE BOLNICE

Zgrada stare bolnice u Svilajncu je izgrađena u periodu od 1906. do 1909. godine u neoklasicističkom stilu, simetrična je, namenski projektovana kao bolnička zgrada sa kapacitetima koji su podmirivali ondašnje potrebe. Sazidana je od opeke i kamena, spolja omalterisana i obojena svetlo zelenom bojom, sa zastupljenom fasadnom plastikom obojenom u belo. Objekat je od zemlje odignut soklom visine za četiri stepenska gazišta, sokl je omalterisan, dok je ranije bio dersovan. Na fasadi je naglašen horizontalni parapetni ispust duž celog objekta. Dekorativno je obrađen i centralni portal, dovratnici i venac iznad vrata su višestruko profilisani, kao i kamena rozeta iznad vrata. Ulazna strana u osnovi je simetrična a po sredini dominira ulaz sa kalkanskim zidom iznad. Bočni ulazi su oivičeni belo obojenim špaletnama. Prozori su oivičeni uprošćenom špaletnom izvedenom u malteru. U gornjoj trećini prozora je ofarbana slepa arkada, izvedena u malteru. Krov je višeslivan, gde se kraće strane završavaju kalkanima. Streha je duboka sa profilisanim rogovima. U unutrašnjosti objekta se iz centralnog hola ulazi pravo u lekarsku ordinaciju dok se bočno ulazi u bolničke sobe. Oba krila imaju po tri bolničke sobe međusobno povezane.

Kulturno nasleđe/Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime