Veliki događaj za pravoslavce- Nakon 930 godina mošti Svetog Nikole stižu u Moskvu

0
1060

Nakon 930 godina mošti Svetog Nikole prvi put će napustiti papsku baziliku u italijanskom gradu Bariju.
Na to mesto mošti Svetog Nikole donete su 22. maja davne 1087. godine, kada su prenete iz grada Mare u Likij u Maloj Aziji.
Njih će danas u Moskvi dočekati patrijarh Kiril sa sveštenstvom i vernicima, a zvona će se oglasiti iz svih prestoničkih hramova.

mošti svetog nikole

O ovom velikom događaju za ravoslavni svet, papa Franja i patrijarh Kiril dogovorili su se prilikom prošlogodišnjeg susreta na Kubi. Takođe, delić moštiju, deveto svečevo rebro, koje je najbliže srcu, biće preneto u Rusiju.

-Arhijereji Ruske pravoslavne crkve služili su jutros po tradiciji liturgiju kraj moštiju Svetog Nikole, pošto naši hodočasnici u velikom broju dolazi u grad Bari povodom praznika Svetog Nikole. Kasnije ćemo sa arhiepiskopom iz Barija Frančekom Kukučijem potpisati dokument o privremenom prenosu dela moštiju u Rusiju – rekao je šef Odeljenja za spoljne crkvene poslove Moskovske patrijaršije mitropolit Volokolamaki Ilarion.

mošti svetog nikole 2

Posle potpisivanja dokumenta deo moštiju biće pohranjen u specijalni kivot, napravljen u umetničkim radionicama Ruske pravoslavne crkve, težak blizu 40 kilograma i optočen zlatnim listićima. U svečanoj koloni kivot će u automobilu sa otvorenim krovom, napravljenom po ugledu na čuveni „papomobil“, na putu do aerodroma proći ulicama italijanskog gradom, piše Ruska reč.

Specijalnim avionom mošti će potom u pratnji delegacije RPC, na čelu sa mitropolitom Ilarionom, biti donete na moskovski aerodrom Vnukovo. Na večernjem bogosluženju u Hramu Hrista Spasitelja svetinju će dočekati patrijarh Kiril sa prestoničkim sveštenstvom.

U 18 sati po moskovskom vremenu svi prestonički hramovi u čast prenosa moštiju svetiteljevih oglasiće se zvonima. Čuće se zvonjava i sa zvonika Ivana Velikog u Kremlju, koji nije aktivan, a što se inače događa samo u retkim prilikama, prenosi RIA Novosti.

Vernici će moštima moći da se poklone u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi do 12. jula, kada će svetinja biti preneta u Sankt Peterburg i biti izložena do 28. jula.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име