Gradska sekretarka za kulturu najavila moguću naplatu ulaska na Kalemegdan

0
227
Beogradska tvrđava- Kalemegdan

Gradska sekretarka za kulturu, Ivona Jevtić je izjavila da bi se ulaz u gornji deo Kalemegdanske tvrđave mogao početi naplaćivati u nekoj od narednih godina.

naplata ulaza na Kalemegdan

Takođe su izjavili da se neće naplaćivati ulaz u ceo komples Kalemegdana već samo u gornji grad, što će preduzeću “Kalemegdanska tvrđava” doneti veće prihode. Odluku o ovome će doneti Upravni odbor JP  “Beogradska tvrđava” koji čine 5 čalnova i predsednik.

Pročitajte i  Prijavite se na foto-konkurs "Moja Palilula": Najveća beogradska opština viđena kroz objektiv građana

Razlog ovome je  kulturno-itorijski značaj i vrednost Kalemegdana kao jednog od najvažnijih simbola Beograda. Gornji grad poseduje veliki broj značajnih spomenika kao što su Sahat kula, Rimski bunar i Pobednik.

naplata ulaza na Kalemegdan

Kalemegdan je prvobitno osnovan od strane Skordiska tokom 1 veka p.n.e. i predstavljao je palisadno utvrđenje ojačano zemljanim bedemima, da bi se tokom vekova razvio u rimski  kastrum, potom vizantijski i srednjovekovno utvrđenje i prestonica Srpske despotovine, da bi na kraju bio austrijsko i osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje.

Pročitajte i  Ivo Andrić protiv Tolkina: Svi znamo da je Andrić nagrađen Nobelovom nagradom, ali malo je poznata činjenica da je tom prilikom pobedio i autora „Gospodara prstenova“

rs.n1info

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime