Napoleonova pohvala našem Voždu: To je Karađorđe, njemu pripada slava najvećeg vojskovođe!

0
1983

Napoleonova pohvala našem Karađorđu dokaz je koliko je samo ovaj francuski imperator cenio veštinu i umešnost vojevanja srpskog vožda.

Između 1804. do 1813. godine Napoleon je zauzeo gotovo celu Evropu. Slavni francuski imperator je u svojim osvajanjima imao pomoć moderne građanske vojske, brojne i dobro naoružane, sa kojom je stigao čak do Moskve.

Karađorđe Petrović do današnjih dana ostao je simbol srpske borbe za oslobođenje od Turske vlasti i zuluma. Evo kako je o njemu govorio Napoleon:

Pročitajte i  Ovo se smatra najlepšim proročanstvom Tarabića: Mnogi jedva čekaju da se ostvari


Igrom slučaja, slom Prvog srpskog ustanka koji je predvodio naš Vožd 1813. godine je na neki način bio povezan sa Napoleonom, jer su ruski saveznici koji su pomagali Srbima u borbi morali da napuste Srbiju zbog Napoleonovog pohoda na Rusiju. Oslabljena srpska vojska je bila poražena, Turci su ušli u Beograd, a Karađorđe i druge vođe prebegli su u Austriju.

Pročitajte i  Čestitke za Vaskrs: Poželite najdražima srećan praznik, na autentičan način

Postoje navodi da je na svom osvajačkom putu, nakon bitke kod Apsena u blizini Beča, 22. maja 1809. godine, Napoleon svojim vojnicima pričao o jednom vojskovođi sa Balkana koji se sa svojim seljacima bori protiv svemoćnog Osmanlijskog carstva. Evo šta je rekao:

“Lako je meni biti veliki sa našom iskusnom vojskom i ogromnim sredstvima, ali daleko na jugu, na Balkanu, postoji jedan vojskovođa, iznikao iz prostog seljačkog naroda, koji je okupivši oko sebe svoje čobane, uspeo bez oružja i samo trešnjevim topovima, da potrese temelje svemoćnog Osmanlijskog carstva i da tako oslobodi svoj porobljeni narod. To je Karađorđe, njemu pripada slava najvećeg vojskovođe!”

Pročitajte i  Zbog nje je Meša Selimović ostavio ženu i dete! Pisao joj je najlepše stihove, a ona bi sa njim krenula i u SMRT!

Izvor: Opanak/Serbia.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime