Наполеонова похвала нашем Вожду: То је Kарађорђе, њему припада слава највећег војсковође!

0
2237

Наполеонова похвала нашем Kарађорђу доказ је колико је само овај француски император ценио вештину и умешност војевања српског вожда.

Између 1804. до 1813. године Наполеон је заузео готово целу Европу. Славни француски император је у својим освајањима имао помоћ модерне грађанске војске, бројне и добро наоружане, са којом је стигао чак до Москве.

Kарађорђе Петровић до данашњих дана остао је симбол српске борбе за ослобођење од Турске власти и зулума. Ево како је о њему говорио Наполеон:

Pročitajte i  Божићни филмови домаће кинематографије: Употпуните ваше празничне тренутке овим дивним причама (ВИДЕО)


Игром случаја, слом Првог српског устанка који је предводио наш Вожд 1813. године је на неки начин био повезан са Наполеоном, јер су руски савезници који су помагали Србима у борби морали да напусте Србију због Наполеоновог похода на Русију. Ослабљена српска војска је била поражена, Турци су ушли у Београд, а Kарађорђе и друге вође пребегли су у Аустрију.

Pročitajte i  Најлепше поруке за Бадњи дан: Честитајте Бадње јутро, Бадњи дан и Бадње вече на оригиналан и посебан начин!

Постоје наводи да је на свом освајачком путу, након битке код Апсена у близини Беча, 22. маја 1809. године, Наполеон својим војницима причао о једном војсковођи са Балкана који се са својим сељацима бори против свемоћног Османлијског царства. Ево шта је рекао:

“Лако је мени бити велики са нашом искусном војском и огромним средствима, али далеко на југу, на Балкану, постоји један војсковођа, изникао из простог сељачког народа, који је окупивши око себе своје чобане, успео без оружја и само трешњевим топовима, да потресе темеље свемоћног Османлијског царства и да тако ослободи свој поробљени народ. То је Kарађорђе, њему припада слава највећег војсковође!”

Pročitajte i  Килограми се сами топе! Купус чорба по рецепту др Ненадића доводи до ВИТКЕ ЛИНИЈЕ У РЕКОРДНОМ РОКУ

Извор: Опанак/Serbia.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име