Направи од васкршњих јаја мало ремек-дело: Упутства за ТРАДИЦИОНАЛНО украшавање воском

0
2750
Фото: Јутјуб/принтскрин/Milin kuvar

Представљамо вам корак по корак старински начин декорације јаја за Ускрс… Јаја шарана воском многи данас сматрају врхунским ремек-делом!

За технику шарања јаја воском потребна су вам јаја, кесице боја за тканину, кашичица соли и вода.

Припремите и куглицу чистог пчелињег воска, свећу, шараљицу са пером, канап. За скидање боје и шаре од воска имајте крај себе воду, сирће, памучну крпу и жилет.

У воду додајте со и ставите да ври. Kесицу црвене боје за тканину растворите у мало топле воде и додајте у воду. Спустите пажљиво кашиком јаја и на тихој ватри кувајте око 10 минута, да лепо приме боју. Извадите их и оставите да се охладе, али не и да буду потпуно хладна, јер се лакше шара по топлом јајету (восак се на њему лакше топи и шаре се брже и лакше повлаче).

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

На пламену свеће потамните восак (каже се “уцините” восак), тако што се куглица воска (мора бити чист пчелињи восак) мало спљошти, натакне на перо шараљице и окреће мало са једне, мало са друге стране, повремено склањајући са пламена, да не капље. Поступак понављати док восак не постане потпуно црн.

Нагарављен топао восак се стави на нокат левог палца (за оне који пишу десном руком), мало притисне, а чим се прохлади, куглица воска се учврсти на нокту. Врхом пера се узме врло мало воска и приноси пламену свеће (која мора бити мање висине, до 15 цм, да се не преноси са велике висине, јер се восак брзо охлади и не могу се шаре исцртавати), а онда бржим покретима врхом пера се цртају шаре по јајету.

Савет: јаја морају бити собне температуре, ако су хладна, зноје се и теже се шара, јер својом температуром брже прохладе восак.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Поступак шарања у почетку изгледа немогућ, док се мало не увежбају покрети захватања воска, приношења пламену свеће и доношења пера до јајета, док се не ослободи рука.

Савет: перо са захваћеним воском не треба дуго држати на пламену, јер восак изгори, па се не могу повлачити цртице, јер уствари, на перу више нема воска.

Офарбана и преко фарбе нашарана јаја ставити у пластичну посуду са раствором сирћета и воде и оставити их око 1 сат. Након тога извадити их из раствора и памучном крпом брисати боју са јаја, али врло пажљиво, да се јаје не притиска или љуска не здроби. Указује се природна боја јајета (бела или крем, какво је било првобитно јаје), на љусци остају шаре од воска, а испод њих се по мало назиру шаре у боји, у којој је јаје било обојено.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Сирће нагризе боју која је ван воска, а боју испод шаре од воска не може да нагризе. Kада је боја избрисана, над већим комадом папира скидајте – стружите жилетом сваку цртицу од востане шаре, када ће се на поново белом јајету указати предивна шара у боји у којој је првобитно офарбано јаје. Ради сјаја, јаја премазати масном крпом.

Kласично шарање јаја је у обрнутом поступку – прво се шарају воском неофарбана и некувана јаја, па се фарбају у жељеној боји, након вађења из фарбе, мало прохладе, али док су још топла, скида се восак са њих памучном крпом, затим још једном чистом, па онда премажу трећом крпом, умоченом у маст или уље, да добију сјај.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име