Купиново вино је од давнина добро познато као врло користан и ефикасан лек за лечење малокрвности (анемије). Такође се користи код исцрпљености, неухрањености, за регулисање пробаве, притиска и циркулације. Појачава апетит, доприноси бољем лучењу жучи и мокраће, а постоје и докази да повољно делује и на поједине кожне болести, као што су разни лишајеви и осипи.
Ово вино, смањује повишени холестерол, спречава угрушавање крви, појаву срчаних болести, али и неуролошких поремећаја као што су Паркинсонова болест и Алцхајмер.
Пошто повећава лучење естрогена и садржи висок ниво мангана, купиново вино је сјајан савезник у превенцији настанка остеопорозе, нарочито код особа преко 50 година старости, јер јача кости и спречава ломове, а помаже и у залечењу након фрактура. Прави је еликсир здравља, осигурава виталност и доприноси побољшању општег стања људског здравља.
Веома је слатког и пријатног укуса, а препоручује се да га конзумирају и здраве особе, а поготово је користан за труднице и дојиље. Занимљиво је да га разблаженог са водом у Француској пију и деца, а познато је да становници ове земље имају најнижу стопу срчаних и можданих обољења у Европи.
Како је берба ове чудесне воћке у пуном јеку, представљамо вам рецепт за прављење купиновог вина, једноставан за израду и највећим лаицима.
У зависности од количине вина коју желите да направите, одређујете и количину купина коју ћете употребити.
На 10 килограма купина иде око 2 килограма шећера. Свеже купине сипајте у буре или већу посуду која је претходно очишћена и добро их изгњечите како би пустиле сок све док се не направи кашаста маса.
У то додајте шећер и помешајте да се потпуно сједини. Након тога, вино од купине сипајте у очишћене стаклене флаше, а чепове немојте да затворите до краја, како вино услед врења не би искипело.
Ове флаше оставите на сунцу 60 дана, након чега можете да процедите садржај. Боце затворите чеповима или плутом и чувајте их на хладном месту.
Текст је оригинално објављен у магазину Агро Планета