Направите сами медовачу, изврсно пиће Старих Словена: Као ликер – аперитив повољно делује и на циркулацију, против бактерија и вируса

0
31191

Медовача се кроз историју високо ценила због свог лековитог дејства и била је древно пиће Старих Словена. Пореклом је са простора где су се настанили Стари Словени и важи за једно од најстаријих пића. За Словена мед је био, могло би се рећи, основна намирница, најбоља храна и пиће.

Лековитост медоваче потиче управо од меда и прополиса, од којих се и прави овај изврстан ликер. Повољно делује на циркулацију, против бактерија и вируса и побољшава апетит и варење, те је идеалан аперитив.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

медовача

У поређењу са алкохолним пићима дејство медоваче је зачуђујуће и чудесно. Медовача даје бодрост, радост и смирење без ошамућивања, раслабљења и нездравог узбуђења. После њене употребе нема главобоље, слабости, мучнине. Напротив, медовача испијена са мером даје снагу и здравље.

Многи из незнања ликер-ракију од меда погрешно називају и “медовина”. Наиме, медовина је вино са додатком меда, док је медовача – медена ракија или правилније ликер од меда (шљивовица, виљамовка, дуњевача, кајсијевача обогаћена медом).

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Многи не знају да медовачу могу врло лако да направе сами, код куће, и да тако проверено знају ког је квалитета мед коришћен за њену припрему, као и ког је квалитета ракија која се користи за добијање медоваче.

Обично се користе домаћа ракија лозовача и најбољи ароматични мед од липе.

медовача

0,5 kg меда
0,8 l – 38-42 %-тне лозоваче
0,1 l прокуване или дестиловане воде
0,1 l сувог белог вина
1 лимун (корица)
прстохват коријандера

Припрема:

Мед се улије у већи лонац и уз мешање умерено загреје да постане течан. Лонац се одмакне са рингле. Ако је мед довољно течан додају се лозовача, прокувана вода, бело вино, нарендана лимунова кора и уситњени коријандер уз стално мешање. Тако припремљена смеса улива се у флаше које се добро затворе.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Након два месеца стајања смеса се филтрира, а ракија улије у чисте флаше. Што дуже стоји, то је боља!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име