Narodna verovanja koja se obistinjuju: Ovim zasigurno privlačite sreću u vaš dom

0
4559

Narodna verovanja koja se obistinjuju! Naši preci nisu odvajkada bez razloga verovali u mnoge od ovih stvari, bića i pojava kao svojevrsne amajlije za sreću. 

Delovi životinja koji nose sreću

Jedan od najpopularnijih simbola sreće je zečja šapa. Veruje se da, osim što donosi sreću, zadnja zečja noga pomaže začeću – verovanje koje je nastalo zahvaljujući tome što su seksualno aktivni većinu godine, a mladi se rađaju već nakon 30 dana u leglima od četiri do 12 zečića.

narodna verovanja

Zubi aligatora, prema afričkom verovanju, donose sreću kockarima.

Predmeti koji nose sreću

Potkovica je opšte poznat simbol sreće. Zbog svoje povezanosti s konjima potkovica predstavlja snagu i pouzdanost. Kad su joj krajevi prema gore, potkovica je vezana uz mesec i prikuplja sreću, a ako su usmereni prema dole, onda predstavlja majčinu utrobu i obasipa vlasnika srećom. Grci su u potkovici videli polumesec koji je predstavljao plodnost. Potkovica koja je obešena iznad vrata čuva dom i zemlju. Prema jednoj legendi, Sveti Dunstan je u desetom veku ulovio đavola u potkovicu i otada nečastivi nikad više nije mogao da uđe u hrišćansku kuću koja ima potkovicu iznad vrata.

Pročitajte i  Sve više devojčica se danas zove Tara - Svi misle da je zbog naše planine, a NE ZNAJU PRAVO značenje ovog imena

Kovanice su takođe među popularnim nositeljima sreće. Ako nađemo novčić, ceo dan ćemo imati sreće, ali samo ako ga uzmemo. U suprotnom će nas ceo dan pratiti nesreća. Najsrećniji novčići oni su koji su svijeni ili imaju rupu, pogotovo ako ih dobijemo kao sitno u kupovini. Sreća koju takvi posebni novčići nose još je pojačana ako ih držimo u levom džepu ili na ogrlici oko vrata. Novčići u tegli koju držimo u kuhinji takođe nose sreću. Ako sačuvamo novčić koji prvi dobijemo u danu i stavimo ga u prazan džep, privući će još novca.

narodna verovanja potkovica_1381489381_670x0

Merdevine su čak i drevni Egipćani smatrali simbolom sreće, pa su ih stavljali i u svoje grobove da bi pomogli duši da se uspne u nebesa. Međutim, merdevine podjednako lako mogu značiti i nesreću kad su naslonjene na zid jer predstavljaju porodični trougao. Ko god prođe ispod njih predstavlja nekoga ko remeti sklad porodice. Ali, kao i s mnogim drugim simbolima nesreće, negativan učinak prolaska ispod medevina može se poništiti tako da se prekrste prsti na rukama i tri puta pljune između prečki.

Pročitajte i  Najstarija kletva bačena na srpski rod mnogima i danas uteruje strah u kosti

Insekti koji nose sreću

Cvrčak na ognjištu već je hiljadama godina znak sreće, a smatra se lošom srećom ubiti cvrčka.

Bubamara se smatra nositeljem blagostanja. Veruje se da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema. Bubamara takođe daruje strpljenje, a ako sleti na vas dok ste bolesni, znak je skorog ozdravljenja. Bubamara koja vam sleti na ruku, a zatim odleti znači da će sledeće nedelje biti lepo vreme.

Među ostalim insektima koji nose sreću je i vilin konjic koji nosi promenu, a označava snagu, hrabrost i mir.

narodna verovanja buba-mara-p

Simboli sreće u prirodi

Veruje se da žirevi štite od munja jer su plod hrasta – zavetnog drveta u kog su verovali naši preci.

Duge se smatraju srećnim jer se na jednom kraju uvek nalazi ćup s blagom.

Jaje je moćan simbol plodnosti i ponovnog rođenja. Takođe služi za gledanje u budućnost, za prizivanje sunčanog vremena i kao zaštita od različitih zala.

Pročitajte i  3 običaja za koje je nekada svaka neudata devojka znala: Evo kako su otkrivale ko je njihova srodna duša

Biljke koje donose sreću

Detelina s četiri lista je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću verovatno ima koren u legendi koja kaže da je Eva iz raja ponela detelinu za sreću.

narodna verovanja

Stvari i pojave koje ispunjavaju želje

Pileći jadac je simbol sreće onome kome pri trganju te kosti ostane veći deo u ruci. Sretniku će se ispuniti želja koju je zamislio dok je povlačio kost prema sebi.

Trepavica koja je otpala takođe može ispuniti želju ako je s obraza premestite na prst, nešto zaželite i onda je oduvate. Među prirodnim fenomenima koji ispunjavaju želje nalazi se i zvezda padalica – ko god je vidi sme nešto da poželi, ali ne sme nikome da otkrije šta jer se to inače neće ispuniti.

Drugi nosioci sreće

Odžačari su znak sreće i bogatstva. I to samo ako se uhvatite za dugme kada ga ugledate!

Izvor: Stil, B92

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime