IZREKA NASTALA IZ NARODNOG VEROVANJA: Kakvo je to vrzino kolo i ko u njemu igra?

0
2664

Ovaj izraz danas uglavnom upotrebaljavamo u značenju: začarani krug, zavrzlama, vrtlog, zbrka, haos, ili da bismo označili neku situaciju kojoj ne vidimo rešenja ili iz koje ne vidimo izlaz.

vila

Evo odakle je nastao taj izraz.

Prema narodnom verovanju, vrzino kolo je mesto na kojem se u noći skupljaju veštice, vile i vampiri i, igrajući igru, stvaraju začarani krug.

O ovom narodnom verovanju svedoči i Vuk Karadžič koji je zapisao:

Pročitajte i  Stara verovanja koja i danas važe: Šta znači ako vam mačka dođe na prag i ne želi da ode

„Kako „Srblji pripovijedaju” dvanaest đaka kada izuče dvanaest škola odu na vrzino kolo, pa čitajući neku naročitu knjigu jedan od njih nestane. Učesnici neobičnog obreda posle toga zovu se grabancijaši, odrpani i pocepani idu sa đavolima i vilama i vode oblake u vreme oluje i grmljavine (Taj je bio na vrzinu kolu – govori se za čoveka koji je mnogo učio.)

Iz ovakvih predstava o začaranim mestima, koja su običnim smrtnicima nedokučiva, poniklo je današnje značenje izraza vrzino kolo- začarani krug.

Pročitajte i  Praznik svih parova koji žele decu: Slavimo začeće Svetog Jovana Krstitelja, dan kada se dogodilo čudo

To je kolo u koje nehotice i nevino uđemo a jedva izađemo.

Upotrebljava u zamršenim situacijama kada se govori više istina, kada je teško doći do pravednog resenja ili kada neko toliko iskomplikuje stvari oko sebe da više niko ne može da ih otpetlja.

U svakodnevnom životu, vrzino kolo na duhovit način podrazumeva sledeće:

  • Kada pijete zato što nemate devojku, a ne možete da je nađete zato što ste uvek pijani.
  • Šetanje od šaltera do šaltera i od kancelarije do kancelarije u bilo kojoj administrativnoj ustanovi a nikako da završite posao jer vam uvek neki papir fali.
Pročitajte i  Još jedno proročanstvo Tarabića se obistinilo! Proroci iz Kremna TAČNO POGODILI šta će biti sa Srbijom posle korone
Vrzino kolo, izvor: nadlanu.com
Vrzino kolo, izvor: nadlanu.com

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime