Narodna verovanja vezana za hranu – Evo kako da prepoznate da li vas je neko urekao preko hrane!

0
1031

Ovaj tekst ima za cilj da prikaže jednu pojavu poznatu od davnina u našem narodu, i nije nikakav poziv za podržavanje ovakvih radnji. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa ovom temom, obratite se sveštenom licu.

Hrana igra svakako veliku ulogu u našem životu. Magijsi rituali sa njom su uvek bili popularni i hrana je uvek bila jedna od glavnim rekvizita za obavljanje ovakvih radnji. Hrana kao hrana je bitna jer je gorivo i daje energiju i vraća u život.

čini pomoću hrane

U Bosni su komadić hleba koristili za zaštitu od zlih duhova. Ova praksa je i danas raširena u našoj zemlji i okolini. Naime, ako se dete nosi van kuće i kolevke, i to tokom zalaska sunca, obavezno se s njim nosi komadić hleba, koje služi kao zaštita.

U Makedoniji bi komadić hleba stavljali u nedra kao zaštitu od demona, a u okolini Ljubovije pravili su posebne amajlije od magijskih rekvizita: vučijeg zuba, dlaka životinja, tisovog drveta i komadića hleba, kao simbola dobitka.

čini pomoću hrane

Šuplji kolačići
Od posebnog brašna napravio bi se hleb koji bi potom bio zloupotrebljavan tako što bi se nanosila šteta drugima.  Brašno je  postajalo posebno tako što su birane nove vodenice i žito se mlelo u nevreme, a posebnu prednost su imale vodenice koje melju u levo (jer leva strana navodno pripada đavolu).

Pročitajte i  Predivan gest! Srpski pisac Dragan Stojanović sav novac od Andrićeve nagrade poklonio Fondaciji Solidarnost za Kosovo

U Bugarskoj se pravio tkz. “đavolji hleb” od vina, meda i brašna, koji se žrtvovao đavolu da bi bolesnika oslobodi ropstva. Hleb je postajao jako magijsko sredstvo ako su se u pripremi koristili nečisti elementi poput: petlove krvi, đurđevdanske rose ili majčinog mleka.

Posebno su bilo popularni tkz. “šuplji kolačići”. Po celom Balkanu su mladići i devojke pravili “šuplje kolačiće” iz želje da nekoga osvoje
“Šuplji kolačić”  se pravo od prvog brašna iz novog mlina, kolačić je potom bušen starim vretenom, a kroz kolačić se gledala željena devojka uz izgovaranje ovih reči:
“Kako se je onaj mlin okretao, koji je ovo brašno mljeo, onako se i ti za mnom okrenula.” Poželjno je bilo da žrtva proba magijsko-ljubavni kolačić.čini pomoću hrane

Srbi iz okoline Niša su prosipali vodu niz leđa, sakupljali je kod zadnjice, pa od ove nečiste vode pravili su šuplje ljubavne kolačiće kojima bi opčinili izabranice svog srca.

Malo bizarniji slučajevi su bili zastupljeni u Vlasenici gde se za pravljanje magijskih hlebova koristili žive žabe – domaćica bi postavljala žabu na hleb, uz udaranje prućen od leske dozivala žrtvu, a Visočaci su verovali da ljubavne kolačiće treba zamesiti šapom mačeta koje još nije progledalo, pa su verovali da će njihova žrtva da bude podjednako slepa kao mačka čiju bi šapu potom odrezali.

Pročitajte i  Zvali su ga drugi Obilić: Sa fronta se vratio sa 8 rana i 10 ordenja. Odbio je stan i penziju u Francuskoj i umro siromašan u rodnom selu

So i sirće su takođe igrali značajnu ulogu u ovakvim magijskim ritualima. Veruje se da kuhinjska so štiti, ali i da može da nanese veliku štetu. So pomešana s hlebom, sirćetom i belim lukom bila je sigurna zaštita i lek protiv zla. Upotreba spomenutih namirnica je mnogo manja od zloupotrebe hleba u magijskim ritualima, a jaja ili ljuske zauzimaju posebno mesto u balkanskoj magiji koja je raširena i danas.

čini pomoću hrane

I jaja su takođe korišćena u ovakve svrhe je ona simbolizuju novi početak i vitalnost. Uz slavljenje Vaskrsa, idu obavezno uskršnja, odnosno vaskršnja jaja koja simbolizuju novo rađanje i godišnji ciklus.
Jaja imaju jaku simboliku, energetski i psihološki uticaj na ljude. Oni loši ljudi, puni mržnje i zavisti, jaja koriste kao sredstvo u magijskim ritualima. Jaja omotana konopcem pronađena na mestima gde kokoška nije uopšte mogla da snese jaje, značila su da neko baca čini na domaćina.

Jaja koja se pronađu da su površno zakopana travom pronađena u vrtu, otkrivala su komšijsku ljubomoru i prepreku da nekome vrt bolje rađa. Za bacanje jakih uroka koristili su se jaje crne kokoši, koje je imalo jači energetski naboj od običnih jaja. To se smatralo vrlo jakim urokom, te su se sumnjiva jaja uvek tretirala kao jak energijsko-magijski napad nekoga iz okoline.

Pročitajte i  Srpski nobelovac Ivo Andrić pre Drugog svetskog rata imao je rešenje kosmetskog problema: Da su ga poslušali danas bismo mi imali deo albanske države

čini pomoću hrane

Energija jajeta nimalo nije pozitivna, jače i misterioznije od toga su ljuske jaja pronađene na sumnjivim mestima. Ljuska simbolizuje oklop oko jajeta koje bi trebalo da donese život. Uništavanjem ljuske simbolično se uništava i vitalnost čoveka. Česti nailasci na ljuske od jaja u vrtu, okućnici ili putem kojim se krećete siguran je znak da neko uz pomoć paganskih rituala želi da vam naudi. Zapitajte se kome i zbog čega smetate i to odmah ako primetite ljuske od jaja na svom kućnom pragu, u vrtu, putem kojim prolazite.

Česte su priče o naivcima koji su pronađene ljuske od jaja preskakali, ali, zlu sudbinu nisu mogli da izbegnu. Njihov početak ili život je bio uništen. Moderne legende tvrde da su ljudi koji su pronalazili i ignorisali uticaj odbačenih jaja završili tragično. Nepodeljena jaja nakon vaskršnjih rituala se obavezno bacaju. Jaje, pa i njegova ljuska, simbolizovali su neki novi početak, smrvljena ljuska jajeta je simbol kraha, neuspelog novog početka ili smanjene vitalnosti.

stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime