Народна веровања везана за храну – Ево како да препознате да ли вас је неко урекао преко хране!

0
1469

Овај текст има за циљ да прикаже једну појаву познату од давнина у нашем народу, и није никакав позив за подржавање оваквих радњи. Уколико имате било каквих недоумица у вези са овом темом, обратите се свештеном лицу.

Храна игра свакако велику улогу у нашем животу. Магијси ритуали са њом су увек били популарни и храна је увек била једна од главним реквизита за обављање оваквих радњи. Храна као храна је битна јер је гориво и даје енергију и враћа у живот.

чини помоћу хране

У Босни су комадић хлеба користили за заштиту од злих духова. Ова пракса је и данас раширена у нашој земљи и околини. Наиме, ако се дете носи ван куће и колевке, и то током заласка сунца, обавезно се с њим носи комадић хлеба, које служи као заштита.

У Македонији би комадић хлеба стављали у недра као заштиту од демона, а у околини Љубовије правили су посебне амајлије од магијских реквизита: вучијег зуба, длака животиња, тисовог дрвета и комадића хлеба, као симбола добитка.

чини помоћу хране

Шупљи колачићи
Од посебног брашна направио би се хлеб који би потом био злоупотребљаван тако што би се наносила штета другима.  Брашно је  постајало посебно тако што су биране нове воденице и жито се млело у невреме, а посебну предност су имале воденице које мељу у лево (јер лева страна наводно припада ђаволу).

Pročitajte i  Банана ролат готов за 10 минута: Невиђено укусан и кремаст слаткиш који ће вас одушевити

У Бугарској се правио ткз. “ђавољи хлеб” од вина, меда и брашна, који се жртвовао ђаволу да би болесника ослободи ропства. Хлеб је постајао јако магијско средство ако су се у припреми користили нечисти елементи попут: петлове крви, ђурђевданске росе или мајчиног млека.

Посебно су било популарни ткз. “шупљи колачићи”. По целом Балкану су младићи и девојке правили “шупље колачиће” из жеље да некога освоје
“Шупљи колачић”  се право од првог брашна из новог млина, колачић је потом бушен старим вретеном, а кроз колачић се гледала жељена девојка уз изговарање ових речи:
“Како се је онај млин окретао, који је ово брашно мљео, онако се и ти за мном окренула.” Пожељно је било да жртва проба магијско-љубавни колачић.чини помоћу хране

Срби из околине Ниша су просипали воду низ леђа, сакупљали је код задњице, па од ове нечисте воде правили су шупље љубавне колачиће којима би опчинили изабранице свог срца.

Мало бизарнији случајеви су били заступљени у Власеници где се за прављање магијских хлебова користили живе жабе – домаћица би постављала жабу на хлеб, уз ударање прућен од леске дозивала жртву, а Височаци су веровали да љубавне колачиће треба замесити шапом мачета које још није прогледало, па су веровали да ће њихова жртва да буде подједнако слепа као мачка чију би шапу потом одрезали.

Pročitajte i  Нестварна лепота! Плутајућа острва на СКРИВЕНОМ МЕСТУ у Србији остављају БЕЗ ДАХА (ФОТО)

Со и сирће су такође играли значајну улогу у оваквим магијским ритуалима. Верује се да кухињска со штити, али и да може да нанесе велику штету. Со помешана с хлебом, сирћетом и белим луком била је сигурна заштита и лек против зла. Употреба споменутих намирница је много мања од злоупотребе хлеба у магијским ритуалима, а јаја или љуске заузимају посебно место у балканској магији која је раширена и данас.

чини помоћу хране

И јаја су такође коришћена у овакве сврхе је она симболизују нови почетак и виталност. Уз слављење Васкрса, иду обавезно ускршња, односно васкршња јаја која симболизују ново рађање и годишњи циклус.
Јаја имају јаку симболику, енергетски и психолошки утицај на људе. Они лоши људи, пуни мржње и зависти, јаја користе као средство у магијским ритуалима. Јаја омотана конопцем пронађена на местима где кокошка није уопште могла да снесе јаје, значила су да неко баца чини на домаћина.

Јаја која се пронађу да су површно закопана травом пронађена у врту, откривала су комшијску љубомору и препреку да некоме врт боље рађа. За бацање јаких урока користили су се јаје црне кокоши, које је имало јачи енергетски набој од обичних јаја. То се сматрало врло јаким уроком, те су се сумњива јаја увек третирала као јак енергијско-магијски напад некога из околине.

Pročitajte i  Ко је била Проклета Јерина: Жена која је унесрећила Србију и издала своју породицу? Ово је права истина!

чини помоћу хране

Енергија јајета нимало није позитивна, јаче и мистериозније од тога су љуске јаја пронађене на сумњивим местима. Љуска симболизује оклоп око јајета које би требало да донесе живот. Уништавањем љуске симболично се уништава и виталност човека. Чести наиласци на љуске од јаја у врту, окућници или путем којим се крећете сигуран је знак да неко уз помоћ паганских ритуала жели да вам науди. Запитајте се коме и због чега сметате и то одмах ако приметите љуске од јаја на свом кућном прагу, у врту, путем којим пролазите.

Честе су приче о наивцима који су пронађене љуске од јаја прескакали, али, злу судбину нису могли да избегну. Њихов почетак или живот је био уништен. Модерне легенде тврде да су људи који су проналазили и игнорисали утицај одбачених јаја завршили трагично. Неподељена јаја након васкршњих ритуала се обавезно бацају. Јаје, па и његова љуска, симболизовали су неки нови почетак, смрвљена љуска јајета је симбол краха, неуспелог новог почетка или смањене виталности.

stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име