Народна веровања за март: Рођени у марту имају посебне врлине, али када једном на некога плану заувек га „прецртају“ јер тешко опраштају

0
1668

Месец март или како је код наших предака зван марта, сухи, летник, ветрени, ожујак… у нашим народним предањима представљен је као Баба Марта, ћудљива баба, варљиве природе и врло непредвидива.
mart
Отуда, у марту може да напада велики снег, али и да изненада отопли и огреје као да је већ лето. Зато народ каже: „Боље да те змија уједе, него да те мартовско сунце огреје“.
Баба Марта се среће код готово свих словенских народа.
mart
За Бабу Марту карактеристичне су и „Бабине хуке“ (Бабини укови). То је период краја марта и почетка априла када изненада и мимо реда задувају хладни ветрови (хуке) и напада суснежица која прави „лапавицу“ — течно блато са снегом по тлу.
Ево и врло интересантне приче како је месец март добио име:
Легенда каже да се Баба Марта први пут разгневила када јој је римски краљ Нума Помпилије одузео место прве даме у календару, додавши испред ње још два месеца. Од тада је увређена старица постала врло ћудљива. Час се у њој буди ратни дух бога Марса, па се тако свети шаљући на земљу хладноћу, час својим топлим осмехом доноси пролећну радост.
Рођени у марту имају посебне врлине, али и карактеристичне мане:
mart
Особе рођене у марту добри су радници и због тога омиљене на послу. Попустљиве су и тешко се љуте, али када једном на некога плану, заувек га „прецртају“ јер тешко опраштају.
Познате су по поштењу, али треба да се клоне лошег друштва да их оно не би искварило. Срећан месец им је јануар, а у мају могу да очекују несрећу и штету. Када је здравље у питању, треба да чувају колена, зубе, а склоне су и болестима срца.
Ко планира током марта да се венча, требало би да зна и ово: “Ако се удаш када мартовски ветар дува, ужитак и сузе, имаћеш оба,” каже стара изрека. “Удај се у априлу када можеш, ужитак за њу, ужитак за њега.”
Иако су висибабе први весници лепог времена, каћуни су сигуран знак да је пролеће на прагу. Метеоролози кажу да ако никну испод снега први каћуни до марта, онда у марту неће бити новог снега.
mart

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  "Бранићу Србију и када будем била мртва!" - Речи српске хероине која је бранила своју отаџбину 1999.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име