Narodna verovanja za Svetog Trifuna: Od ovog dana počinje lepo vreme, ali svi žele SNEG zbog jednog razloga

1
4914
Foto: Autor: Nepoznat - http://www.svetigora.com/node/933, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3752620

Kult Svetog Trifuna veoma je razvijen u srpskim krajevima, a neke srpske porodice ga slave kao krsnu slavu. Slava Sveti Trifun se na poseban način obeležava u svim domaćinstvima koja se isključivo bave vinogradarstvom i voćarstvom uz presecanje slavskog kolača i simboličnog orezivanja čokota u vinogradima.

Širenje kulta ovog svetitelja datira od V veka, a vinogradari i voćari su u našim krajevima slavu Svetog Trifuna obnovili pre desetak godina, sa obnavljanjem zasada vinove loze. Posebno u vinogradarskim krajevima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja to je najveći vinarsko-vinogradarski praznik.

Pročitajte i  27 godina od krvave operacija Oluja! Proterano više od 200.000 Srba, zločin koji je do danas ostao bez kazne!

Veruje se i da Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi. Po nekih shvatanjima ovim danom počinje proleće, priroda počinje da se budi, kao i ljubav kod ljudi. U narodu je za Trivunjdan vezano mnoštvo raznih običaja i verovanja. Ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodiće šljiva. Ako na Trivunjdan padne sneg, godina će biti kišna i rodna a ako je vedro, godina će biti sušna. Sneg može još uveliko da iznenadi, ali se to smatralo berićetnim, pa se govorilo “Zatrpaj Tripo, zaspi Simo!” (reč je o Sv. Simeonu Mirotočivom, 26. februara) iako je već sutradan, 15. februara, Sretenje, po narodnom shvatanju dan “susreta” zime i proleća, kad se mečka na kratko probudi da vidi da li će uskoro nastati lepši dani i onda, ako oceni da će potrajati zima, vrati u pećinu da nastavi svoj zimski san.

Pročitajte i  "Pismo majci" Sergeja Jasenjina nateraće vam suze na oči: "Jesi l' živa, staričice moja?"

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Srećan svima nama Sveti Trifun, dan vinara i vinogradara, dan vina rujnoga, i ljubavi među ljudima! I molim naše pomodare da se manu imena praznika, koji se slavi u katoličkom svetu! Jer, ja još ne čuh i ne pročitah da su katolici ikada, osim što su nas pokatoličavali u strašnim mukama, slavili, umesto njihovog Sv. Valentina, pravoslavnog Sv, Trifuna, svojstvenog pravoslavnoj religiji…

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime