12 narodnih izreka za “pametniju” godinu: Da budemo mudriji, zdraviji i zahvalniji kao stari preci naši

0
4649

Izreke nastale u srpskom narodu svevremene su, sa moralnim poukama koje nikad ne zastarevaju, (često) sa dozom humora koji je još uvek i svugde aktuelan.

12 narodnih izreka

Srpskom narodu prethodila su teška vremena iz kojih se uvek izdizao snažniji i mudriji, a sreće i zahvalnosti za ono što ima nikad nije manjkalo. U ova teška i naporna vremena treba se prisetiti nekih mudrih, starih saveta, kako bismo lakše podneli i savladali još jednu godinu pred nama.

Predstavljamo vam 12 izreka i pouka, za svaki mesec po jednu, kako bismo bili bolji, mudriji, zdraviji, srećniji i zahvalniji kao stari preci naši.

1. “Ako činiš dobro, ne udaraj u veliko zvono.” Ili: “Da se reči kupuju, manje bi se govorile.”

Pokažimo humanost, saosećanje i empatiju u svakoj prilici, ali probajmo da zadržimo to za sebe. Činimo dobro radi njega samog i drugih, a ne radi sebe. Videćete, bićete jednako ispunjeni dobrotom iako o vašoj humanosti niko ne priča. S druge strane, mnogogovorljivost nije pozitivna osobina, naročito ako nema šta pametno da se kaže. Ćutljivost je vazda bila odlika umnijih ljudi.

Pročitajte i  Recept za savršeno slavsko žito: 3 trika koje ni najbolje domaćice ovo ne znau

2. “Veselo srce pola zdravlja.”

Trudimo se da ne brinemo suviše. Brinuli, ne brinuli… probleme brigom ne možemo rešiti. Sačuvajmo zdravlje da bismo mogli rešavati brige.

3. “U nevolji ne treba plakati, nego leka tražiti.” Ili: “Ako želiš jezgro, slomi ljusku.”

Pouka koja se nadovezuje na prethodnu. Od očajanja nema ništa. Sačuvajmo zdravlje i živce kako bismo se spremno uhvatili u koštac sa nevoljama.

4. “Bolje je i malo s blagoslovom, negoli i dosta s prokletstvom.” Ili: “Bolje je u kolibi pjevati nego u dvoru plakati.

Pročitajte i  OTAC GA JE OSLEPEO, A SIN UBIO: Kažemo da slavimo Svetog Mratu, a zapravo obeležavamo srpskog kralja sa NAJTTRAGIČNIJOM SUDBINOM

Budite zahvalni na malim stvarima, koje su tu vašom zaslugom. Na rđav način sticati ono što mislite da vam nedostaje u životu, nikom nije donelo dobro. Kad tad, biće naplaćeno sa kamatom. Sreća nije u materijalnom svetu.

12 narodnih izreka

5. “Gde je sloga tu je i pobeda.”

Da sloga kuću gradi ne samo da je poznato od pamtiveka, već je to princip kog se u Srbiji pridržavamo i u 21. veku. Zajedno smo i lepši i jači!

6. “Žena muža nosi na licu, a muž ženu na košulji.”

Ako je muž dobar ženi, ona će biti zadovoljna i vesela, a ako je žena mužu dobra, on će uvek imati lepu i čistu košulju odn. biće mu vraćeno s ljubavnu i zahvalnošću.

7. “Više je ljudi pomrlo od jela i pića nego od gladi i žeđi.”

Pročitajte i  Napravite ukusan obrok za celu porodicu za samo 200 dinara: Savršena krompiruša idealna za doručak ili večeru

Alavost nikad nije bila dobra osobina, što pokazuju i mnoge bolesti koje proističu iz ovog greha. Budimo umereni u svemu.

8. “Ljubav nema godina: ona se uvek rađa.”

Nikad nije kasno da iznova zavolimo, niti je starost znak da treba prestati pokazivati ljubav dragim osobama.

10. “Čovek ima samo ono što daje.”

Još jedna pouka o davanju i pomaganju. Ako dobrotu imamo, a ne delimo je drugima, onda nam ona ništa i ne znači.

12 narodnih izreka

11. “Ako je kratak dan, duga je godina.”

Ono što ne možeš da završiš danas, završićeš drugi put. Ali: “Ono što možeš danas, ne ostavljaj za sutra.”

12. “Ako hoćeš da znaš kakav je neko, daj mu štap u ruke.”

Čovek se najbolje i navernije prikazuje u radu i vlasti.

Opanak (K. M)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime