Фото: Аутор: Непознат - http://radiosvetigora.wordpress.com/2010/06/28/лазарева-победа/#more-3810, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18720677

Видовдан је празник који је настао у част старог словенског бога Световида, у ког су наши преци веровали пре примања хришћанства. У народним предањима, Световид лечи од очних болести и омогућава слепима да прогледају, па се Видовдан сматра и празником који “отвара очи”.

Због свевидеће моћи овог старословенског божанства Видовдан важи за дан прорицања и гатања, најчешће уз помоћ траве вид, познате у народу и као видац, видић, видовка или видовчица.

Један вековима стар ритуал изводио се управо у ноћи пре Видовдана…

Наиме, верује се да видова трава, која се од давнина сматрала биљком за гатање, девојкама у сан доводи будућег мужа. Али, и удате жене требало би да опробају трик са видовом травом.

Пошто око Видовдана расту две врсте травчица: видовчица – јакоцрвеног и малог цвета и модра вида, сличног цвета. Треба их пронаћи обе, убрати и ставити под јастук.

Удате жене, шта сањају те ноћи то ће им се и десити.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Међутим, за девојке важи друго веровање. Оне би требале видову траву, парче хлеба и мало соли да ставе под јастук. Пре него што легну, треба да изговоре:

“Виде, Виде! Тако ти соли и хлеба, земље и неба, кажи ми ко ће ми бити суђен. Нека ми изађе на сан.”

Видова трава помоћи ће младим неудатим девојкама да кроз врло кратко време упознају будућег мужа.

Пре спавања, изговорите: „Свети Виде невиђени, дођи драги суђени, дођи ноћас у мој сан, дођи на мој први састанак.”

Те девојке, како се верује, ће већ у наредних неколико дана упознати будућег мужа.

Једна верзија ове бајалице спомиње и детелину са четири листа: “Ако је далеко – ево му детелина од четири крила нека к’ мени долети”.

Такође, верује се да на Видовдан треба устати пре зоре и, гледајући према Сунцу, рећи: “Ој Видо, ој Видовдане, дај ми вид док сам жив!”

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

На Видовдан “се ваља” да се сваки члан домаћинства у зору умије водом видовком, за коју се верује да може да исцели многе ране и болести. У селима под Фрушком гором, на пример, на празник изјутра сељаци су се умивали росом и при томе говорили: “Ој Видове, Видовдан, што ја очима видео, то ја рукама створио.

На Видовдан се гледа и какво је време:

Ако овог дана буде ведро, сву одећу треба изнети напоље да се проветри и напуни добром енергијом. Ако буде облачно, потребно је прекрстити облаке, па ће и киша која падне бити благотворна и добра за усеве.

Тек 1892. године Српска православна црква је Видовдан први пут унела као празник у своје календаре, стављајући га у заграду иза пророка Амоса и кнеза Лазара, чије је култове неговала. Због тога што се најважнији догађај у српској историји у минулих шест векова, Косовски бој, одиграо на Видовдан 1389. године, преплићу се историјска збиља и народни обичаји и веровања, па се косовски мит, као најразговетнији знак српске народне свести, развијао упоредо с паганским култовима старог словенског божанства Вида.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Стари воле да причају и тако оживљавају сећања на кнеза Лазара и јунаке погинуле на Косову. У неким крајевима се задржао обичај да се остаје будан како би се гледало у реке које, тачно у поноћ, постану црвене у знак сећања на многе српске борце, од Косова до данас, који су пали у борби за отаџбину.

На овај дан се не игра и не пева у знак поштовања према мртвима.

На Видовдан се избегава сваки рад. Са друге стране, “ваља се” да се једе зрело воће. У Качеру подно Рудника на Видовдан су изношене и кесе с новцем – да се види и изброји ко је колико у претходној години постигао.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име