NAŠA MILUNKA SAVIĆ NA SVETSKOJ LISTI 10 NAJVEĆIH BORACA SVIH VREMENA: Srbijo, budi ponosna i zahvalna svojim herojima!

0
481

Čuveni američki sajt “Listverse” sastavio je listu 10 najvećih svetskih ratnica. Na ovoj listi našla se i naša Milunka Savić, kao borac u Prvom svetskom ratu.

milunka savić

Legendarna srpska heriona i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, Milunka Savić, borila se u dva Balkanska i Prvom svetskom ratu.

1912. godine Milunkin brat dobio je poziv da ratuje za Srbiju, te se Milunka prerušila u muškarca i otišla umesto njega pod imenom Milun Savić. Otkrivena je tokom jednog od ranjavanja. Tokom službe bila je ranjena devet puta. Za herojstvo dobila je odlikovanja od Francuske, Rusije i Britanije – preneo je Listverse.

Pročitajte i  Nebojša Glogovac bi danas proslavio rođendan: Njegova supruga JEDNOM REČENICOM pokazala koliko joj NEDOSTAJE!
Milunka Savić
Milunka Savić

Zanimljivo je da je pre samo nekoliko dana američki roker Alis Kuper odao priznanje Milunki Savić na svom Fejsbuk profilu.

“Milunka Savić pristupila je srpskoj vojsci pretvarajući se da je muškarac. Borila se u Prvom svetskom ratu, a tokom službe bila je ranjena devet puta. Takođe, sama je zarobila 23 bugarska vojnika” – stoji u opisu fotografije koju je postavio.

Pročitajte i  DAĆU VAM 200 DINARA KAD BUDEM IMAO: Potresna priča o deki koja je ratužila i razbesnela celu Srbiju
Milunka Savić
Milunka Savić ispred svoje kuće na Voždovcu

Na listi sajta Listverse našle su još i preostalih 9 borkinja: Margaret Kohran Korbin (Rat za nezavisnost u SAD), Manuela Pedrasa (Oslobađanje Buenos Ajresa), Lidija Litvjak (Drugi svetski rat), Nives Fernandez (Drugi svetski rat), Jevdokija Zavalij (Drugi svetski rat), Li En Hester (Rat u Iraku), Laura Nikolson (Rat u Avganistanu), Stejsi Pirsol (Rat u Iraku), Lori Hil (Rat u Iraku).

Pročitajte i  Prelepi divlji konji Suve planine: Sve ih je manje jer ih lovokradice hvataju i prave od njih mesne prerađevine

Ako želite da saznate još korisnih i zanimljivih informacija iz života Milunke Savić, ne propustite sledeće tekstove:

MILUNKA SAVIĆ: Legendarna srpska heriona i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja

ZABRANJEN INTERVJU SA MILUNKOM SAVIĆ: Uzeli joj i slike i ordenje, uz izgovor da će ih očistiti, i više ih nikad nisu vratili!
RTS/Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime