Насиље над женама у Србији: Ту смо за вас, нисте саме!

0
79

На трибини у општини Савски венац саопштено да је циљ нулта толеранција за насиље према женама

Насиље није приватна ствар и не смемо да окрећемо леђа. Оно је кривично дело и починиоци насиља треба да буду у затвору. Зато је важно да насилника пријавимо полицији, порука је која се јуче чула на трибини у општини Савски венац под називом „Утицај пандемије на насиље над женама у Србији“.

Добро законско решење

Марија Сушић, начелница управе Градске општине Савски венац, истакла је да им се обраћају жене које су жртве насиља.

– У већини случајева оне су економски зависне од насилника. Стога организујемо бројне пројекте у циљу економског оснаживања жена у сарадњи са друштвено одговорним компанијама. Један од њих је „Буди ИТ дама“, а други је тромесечни пројекат „Самоодбрана под стресом“. Зато је наша порука женама да нису саме и да треба да имају поверење у институције – закључила је Сушићева.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић истакла је да је на територији града Београда од почетка године пријављено 3.718 случајева насиља у породици, те у односу на прошлу годину није дошло до знатнијег пораста насиља, упркос пандемији.

– Настојимо да те бројке буду знатно мање. Прво питање жена је: „Ко ће ми помоћи?“ На првом месту полиција, која поступа по Закону о спречавању насиља у породици, који је донео две веома значајне мере. Прва се односи на удаљавање починиоца насиља из породице, а друга на забрану приласка жртви – истакла је она.

Станисављевићева је подсетила да је комплетно финансирање сигурне куће преузео Град Београд 2016. године.

– Осим тога, када изађу из сигурне куће, али и друге жене које су трпеле насиље имају право на финансијску помоћ коју добијају од Града Београда у току једне године. Висина тих примања креће се од 30 до 70 одсто од просечне зараде и зависи од броја чланова породице који се издржавају – прецизирала је.

Обавеза пријаве насиља

Софија Пајић, руководилац одељења Савски венац – Градског центра за социјални рад, истакла је да сви треба да гајимо нулту толеранцију према насиљу.

– Обавеза сваког државног органа је да одмах по сазнању за постојање насиља у породици пријави надлежним службама – навела је.

Тања Маринковић, председница Савета за родну равноправност ГО Савски венац, оценила је да је насиље у породици глобални феномен.

– У Србији је примећено да је за време ванредног стања смањен број позива за породично насиље. Нажалост, то није био везано са реалним показатељима, више је постојао страх да починилац насиља неће бити санкционисан и да ће жртва остати у истом простору са њим – закључила је.

Трибина је одржана у склопу пројекта који подржава Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име