Kesten čisti krv i jača imunitet: Osim što je poslastica, ovaj jesenji plod pravi je lekoviti dar prirode

0
1917

Vreme je kestenova, a mi vam otkrivamo za šta je sve koristan i zdrav:

Domaće kestenje čisti krv i jača imunitet. Teško se vari, ali zato daje puno energije, jer sadrže mnogo ugljenih hidrata, belančevina, šećera, masti i celuloze. Stari narodi koristili su ih za jačanje organizma. Siromašni su ga koristili da bi se prehranili. Poznato je da je rimski car Cezar naredio da se spale šume kestena na područjima koje je osvajao, samo da bi uništio izvor hrane domaćem stanovništvu.

Pročitajte i  Srpska buklija: Specijalna čuturica koja obezbeđuje srećan brak i dugovečnost mladenaca

Sadrži vrlo vredne minerale i vitamine kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, skoro sve grupe vitamina B. Plodovi se koriste u ishrani na razne načine –kuvani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno, u mnogim slatkim i slanim jelima, kao med od kestena…

Kestenov list leči probleme sa disanjem, čisti organizam…

Listovi kestena se koriste kao čaj. Sadrže čak 95 odsto tanina, razne esencijalne smole i vitamin K, koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja, jer sužava krvne sudove. S majčinom dušicom u kombinaciji leči probleme sa disajni sistemom, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima, kod dijareje itd. Med od kestena je takođe izuzetno hranljiv i lekovit. Leči gastritis i probavne smetnje, štiti jetru, doprinosi boljoj cirkulaciji krvi itd.

Pročitajte i  Običaji na Blagu Mariju: Praznik posvećen ženama! Evo šta treba ispoštovati na ovaj dan

Divlji kesten nije jestiv, ali se koristi u narodnoj medicini.

kesten

Ima u sebi escina (saponin), koji je zaslužan za učvršćivanje zidova kapilara i vena, te smanjuje oticanje limfe i pomaže kod kožnih oboljenja.

Koliko je zdrav plod i kako se koristi?

Od plodova je poznata tinktura za proširene vene, kod problema sa cirkulacijom, bolovima u kostima, zglobovima, leđima; cvetovi se takođe koriste u izradi tinktura za lečenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa i neuralgija; a od pupoljaka se prave i poznate Bahove cvetne kapi koje navodno pomažu kod učenja, koncentracije i sl.

Pročitajte i  Ovako se pravilno kuva omiljena letnja grickalica: Greške koje svi pravimo i time ubijamo 4 moćna svojstva kukuruza

kestenIzvor: Telegraf.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime