Тесла је својим мукотрпним и константним радом, како на изумима, тако и на себи, успео да стекне репутацију највећег генија свих времена.

Никола Тесла важио је за једног од највећих светских генијалаца. Оно што је допринело томе јесу вежбе које је Тесла практиковао да би свој ум стално држао будним и био продуктивнији.

Тесла је, каже се, имао неке надљудске навике, а једна од њих је била та да је спавао само 2 сата. И то све захваљујући овим триковима. Ми вам представљмо три његове навике које можете и ви практиковати и постати продуктивнији.

1. Добро размислите пре него што нешто учините

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Тесла је често замишљао ствари и ретко када је правио нацрте пре почетка рада на изградњи пројекта који је до ситнице разрадио у свом уму.

Овај процес визуалног размишљања није својствен свим људима, али је основна идеја да се једноставно треба концентрисати на коначан производ.

За креативно размишљање често је неопходно да се опуститте и порадите на проблему у својој глави.

Тесла овако описује тај процес у својој аутобиографији:

“Моја метода је другачија. Ја не журим с конкретним радом. Када добијем идеју, ја одмах кренем с изграђивањем у својој машти.

Мењам конструкцију, радим поправке и управљам изумом у својој глави. За мене је потпуно небитно да ли тестирам турбину у глави или у радионици.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

тесла тесла

Велики научник није рођен с овим вештинама, већ је радио одређене вежбе као дете како би унапредио рад мозга.

2. Идите у шетњу

Познато је да одлазак у кратку шетњу има своје предности када је у питању креативност.

Тесла је изгледа био оваквог мишљења, а иако су његове шетње постале део опсесивно компулсивног понашања, он је неколико “еурека” тренутака имао управо током њих.

Једна од њих донијела му је идеју о наизменичној струји: Године 1881. Тесла се преселио у Будимпешту, опорављајући се од живчаног слома и док је с пријатељем шетао парком рецитујући поезију, одједном му је синула идеја о наизменичној струји.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

тесла 2

3. Радите на проблемима сами

Тесла је, попут многих иноватора и креативних људи, заступао тезу да се треба осамити током стварања и размишљања.

Ово је један од његових чувених цитата:

“Ум је оштрији и концентрисанији у осами и непрекиданој самоћи. За размишљање није неопходна било какав велики лабораторија.

никола тесла у њу јорку

Оригиналност пристиже из осаме ослобођене утицаја који штете нашем креативном уму. Будите сами, то је тајна изумитеља, будите сами, тада се идеје рађају”, тврдио је Тесла.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име