Ne bacajte ljuske od jaja: Iskoristite ih u svojoj bašti ili kao lek i dodatak ishrani

0
798

Nakon uskršnjih praznika bacamo veliku količinu ljuski od jaja, bilo da smo ih koristili za spremanje kolača, ili smo ih farbali za Uskrs. Ono što mnogi nisu znali jeste podatak da je upravo ljuska od jajeta njihov najkorisniji deo!
ljuske od jaja
Ljuska od jajeta sadrži 90% kalcijuma i zbog toga je najbolji prirodni izvor tog minerala. Prirodan su izvor minerala pa osim kalcijuma (90%) sadrže i gvožđe (Fe), bakar (Cu), mangan (Mn), fosfor (P), hrom (Cr), molibden (Mo), magnezijum (Mg), prirodni fluor (F) i proteine.
Zbog tih kvaliteta ljuske od jaja su idealne za ishranu zemljišta – dodavanjem Ca u tlo smanjuje se njegova kiselost, a biljke će tako brže rasti i koren će im se brže razvijati. Izmrvljene ili samlevene ljuske od jaja možete preliti i prirodnim jabukovim sirćetom pa ostaviti da odstoje oko 3 nedelje, da bi se postigao bolji efekat. a možete ih koristiti i odmah tako izmrvljene.

ljuske od jaja
Foto: Agroklub.rs

1. Izmrvljene ljuske od jaja možete dodati u kompost za baštu. One se brzo razgrađuju, a pošto su bogate kalcijumom i mineralima, pomoći će mikroorganizmima da kompost bolje prerade i obogate ga kalcijumom.
2. Uz pomoć ovog trika možete se rešiti i štetočina poput puževa i gusenica. Potrebno je samo da izmrvljene ljuske pospete oko biljaka u bašti. Ako ljuskama od jaja dodate još i pepeo, efekat će biti bolji.
3. Napravite prirodno đubrivo za vaše sobno cveće u kombinaciji sa socom od kafe. Ljuske od jaja potopite u vodu i ostavite preko noći. Ujutro toj vodi dodajte soc od kafe u odnosu 1:4 i time zalijte biljke.

Pročitajte i  NAJLEPŠA BIBLIJSKA IMENA: Moćna, simbolična i veoma retka, imaju dugu tradiciju, a danas su skoro zaboravljena
ljuske od jaja
Foto: Agroklub.rs

4. Usitnjene ljuske od jaja dodajte u hranu za kokoške. One će ih snabdevati kalcijumom budući da je on u prvom redu neophodan za formiranje kostiju i ljuske jajeta, ali ima i druge funkcije, od kojih su najvažnije: prenošenje masti preko krvotoka u žumance, zgrušavanje krvi i stezanje mišića.
5. Ljuske od jaja mogu da posluže i kao hrana za ptice, posebno u zimskom periodu kada im je sužen izbor hrane. Ljuske prvo treba sterilisati (ispeći u rerni 20 minuta na 180 stepeni), a potom zdrobiti i staviti pticama u kućicu ili flašu.
ljuske od jaja
6. Ukoliko vaš ljubimac, naročito pas, ima česte prolive, smrvite ljusku od jaja u prah, pa je dodajte u hranu. Možete usitniti i veće količine, držati ih u hladnjaku i po potrebi davati kućnim ljubimcima.
agroklub.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime