Не бацајте љуске од јаја: Искористите их у својој башти или као лек и додатак исхрани

Након ускршњих празника бацамо велику количину љуски од јаја, било да смо их користили за спремање колача, или смо их фарбали за Ускрс. Оно што многи нису знали јесте податак да је управо љуска од јајета њихов најкориснији део!
ljuske od jaja
Љуска од јајета садржи 90% калцијума и због тога је најбољи природни извор тог минерала. Природан су извор минерала па осим калцијума (90%) садрже и гвожђе (Фе), бакар (Цу), манган (Мн), фосфор (П), хром (Цр), молибден (Мо), магнезијум (Мг), природни флуор (Ф) и протеине.
Због тих квалитета љуске од јаја су идеалне за исхрану земљишта – додавањем Ца у тло смањује се његова киселост, а биљке ће тако брже расти и корен ће им се брже развијати. Измрвљене или самлевене љуске од јаја можете прелити и природним јабуковим сирћетом па оставити да одстоје око 3 недеље, да би се постигао бољи ефекат. а можете их користити и одмах тако измрвљене.

ljuske od jaja
Foto: Agroklub.rs

1. Измрвљене љуске од јаја можете додати у компост за башту. Оне се брзо разграђују, а пошто су богате калцијумом и минералима, помоћи ће микроорганизмима да компост боље прераде и обогате га калцијумом.
2. Уз помоћ овог трика можете се решити и штеточина попут пужева и гусеница. Потребно је само да измрвљене љуске поспете око биљака у башти. Ако љускама од јаја додате још и пепео, ефекат ће бити бољи.
3. Направите природно ђубриво за ваше собно цвеће у комбинацији са соцом од кафе. Љуске од јаја потопите у воду и оставите преко ноћи. Ујутро тој води додајте соц од кафе у односу 1:4 и тиме залијте биљке.

ljuske od jaja
Foto: Agroklub.rs

4. Уситњене љуске од јаја додајте у храну за кокошке. Оне ће их снабдевати калцијумом будући да је он у првом реду неопходан за формирање костију и љуске јајета, али има и друге функције, од којих су најважније: преношење масти преко крвотока у жуманце, згрушавање крви и стезање мишића.
5. Љуске од јаја могу да послуже и као храна за птице, посебно у зимском периоду када им је сужен избор хране. Љуске прво треба стерилисати (испећи у рерни 20 минута на 180 степени), а потом здробити и ставити птицама у кућицу или флашу.
ljuske od jaja
6. Уколико ваш љубимац, нарочито пас, има честе проливе, смрвите љуску од јаја у прах, па је додајте у храну. Можете уситнити и веће количине, држати их у хладњаку и по потреби давати кућним љубимцима.
agroklub.rs

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...