NEBESKO UMESTO ZEMALJSKOG CARSTVA: Srbi danas slave Vidovdan

0
1360

Vidovdan se smatra jednim od najvećih praznika kod srpskog naroda i slavi se uvek 28. juna. U crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom.

 

vidovdan 2

Vidovdan je u srpskom narodu predstavljen i kao dan žalosti, pa je običaj da se ne prave slavlja, ne igra i ne peva danas.

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas, na Vidovdan, obeležavaju praznik posvećen Svetom mučeniku knezu Lazari i Svetim srpskim mučenicima.

Mnogi bitni događaji za Srbe odigrali su se baš na ovaj dan, ali daleko najbitniji je boj na Kosovu.

boj na kosovu

Srpska vojska, predvođena knezom Lazarom, presrela je osvajačku tursku vojsku na Kososvu.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Boj na Kososvu spada verovato u jednu od najzanimljivijih bitaka u istoriji. Jedna od zanimljivih činjenica u vezi sa bitkom je ta što su oba kralja poginula- i sultan Murat i slavni knez Lazar.

Takođe, nakon boja na Kososvu, Evropom je odjeknula vest da su Srbi pobedili. Srpska vojska, skoro potpuno potučena od strane Turaka, poslednja je ostala na bojnom polju, a u to vreme to je bio znak pobede.

kosovka devojka

Mnogi junaci izašli su iz ovog boja, a priče i legende o njima prerastale su mitove.

Pored Miloša Obilića, braće Mrnjavčević, Marka Kraljevića, Brankovića, braće Jugovića, definitivno najveća ličnost proizašla iz Kosovskog boja bio je knez Lazar.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Knez Lazar krunisan je za srpskog cara, nakon smrti sina Dušana Silnog, Uroša.

Rodom iz Prilepca kod Novog Brda, bio je jedan od plemića cara Dušana, oženjen knjeginjom Milicom, koja je po poreklu bila iz Nemanjićke loze.

Vladao je od 1371. do 1389. godine.

Posle Kosovskog boja telo cara Lazara sahranjeno je u Prištini a potom preneto u njegovu zadužbinu – manastir Ravanicu kod Ćuprije. Kada je počela seoba Srba, narod je sa sobom nosio i njegove svete mošti i sklonio ih u manastir Ravanicu na Fruškoj gori. Za vreme Drugog svetskog rata 1942. godine telo mu je preneto u Beograd, odakle je 1988. godine premešteno ponovo na Kosovo u manastir Gračanicu. Odatle je 1989. godine preneto u Lazarevu zadužbinu manastir Ravanicu kod Ćuprije, gde i danas počiva.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Srpski narod kneza Lazara ne pamti samo kao sposobnog vladara i hrabrog vođu u boju, već i po mnogobrojnim crkvama i manastirima koje je podigao.

Na ikoni knez Lazar je predstavljen u u carskoj odori. U levoj ruci drži svoju odsečenu glavu, dok u desnoj drži krst.

ikona kneza lazara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име