Нека је вечна слава хероју Србије: Годишњица смрти доктора Миодрага Лазића

0
294

На данашњи дан пре годину дана од последица корона вируса преминуо је примаријус др Миодраг Лазић, начелник Ургентног центра Клиничног центра у Нишу и најпознатији ратни хирург Одбрамбено-отаџбинског рата.

На просторе Републике Српске Крајине је отишао добровољно 4. јуна 1991. године и 13 месеци радио као ратни хирург у Двору на Уни, Глини (где је био једини хирург) и Костајници. Као хирург Српске војске Крајине, хируршке интервенције и операције је вршио по ратним болницама (шаторима и импровизованим објектима), а учествовао је и у операцији Коридор 92. Јула 1992. године се вратио у ниш, али на позив начелника санитета Првог корпуса Војске Републике Српске одлази у Мркоњић Град. Само у болници Жица је обавио преко 3.500 операција.

Pročitajte i  Тому је савест УБИЈАЛА, месец дана није могао да УМРЕ! Ово је разлог свађе Томе и Новице Здравковића

О сећањима из рата, објавио је своје белешке “Дневник ратног хирурга”, који је прошле године поново изашао у издању Медија центра Одбрана Министарства одбране Републике Србије. Снимљен је и истоимени документарни филм у продукцији Радио телевизије Републике Српске.

Иако свега два месеца пред пензију, Лазић се нашао у првим редовима борбе против корона вируса 2020. године, којим се и сам заразио. Схватајући да му се ближи крај, оставио је опроштајно писмо у којем је између осталог рекао: “Моји вољени Крајишници, пријатељи из Републике Српске за које сам жива легенда заувек искрено ће плакати сви јер су увек веровали да сам неуништив. Колико сам ових дана добио порука подршке. Волим вас заувек. Последња ми је жеља да ме испратите песмом “Марш на Дрину”. Доктор Лаза, хирург напаћеног српског народа.”

Pročitajte i  Supreme Steak у Галерији место свих дешавања: Џаја прославио 75. рођендан

Патријарх српски Павле га је одликовао Орденом Светог Саве, за пожртвованост у рату 1992-1995. Председник Републике Српске Милорад Додик га је 2016. године одликовао Орденом крста милосрђа, а председник Републике Србије га је постхумно одликовао Орденом Карађорђеве звезде првог степена.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име