Sećate se kada je jedan hleb koštao 400 miliona dinara, a mi jeli poparu svakog drugog dana?
Sve što je retro sada je “in”, pa tako i u gastronomiji – tako i u najfinijim restoranima za doručak možete poručiti, na primer, poparu. I to ne kao jeftino jelo za siromašne…Otišao sam u jedan novi i fin novobeogradski restoran ne bih li okusio jelo koje sam baš voleo, ali ga dugo nisam video u tanjiru. Ovoga puta poparu nije spremala baba koja bi marljivo seckala hleb od juče ili prekjuče, a onda ga sunula u vrelu vodu, malo promešala i dodala prženog luka.
Ovo je fensi popara, koja košta 400 dinara. To je kao pet-šest-sedam hlebova? A, ruku na srce, dosta belog hleba je i potrebno, što znači da obrok nije baš naročito zdrav. Ali, onaj osećaj kada se hleb topi pod blagim pritiskom jezika i traženje korice koja se krije u beličastoj masi i traži da se lagano zagrize obeležio je mnoga detinjstva. Onda kada je jedan hleb koštao možda i ne 400, već 400 miliona dinara, a u prodavnicama se u koloni čekalo na litar ulja i kilo šećera.
Vešte mame i bake spremale su tada više nego ikad ovo “sirotinjsko” jelo, tako jednostavno, a meko i toplo da mnogi nisu ni znali da je to možda bio i jedini mogući doručak za taj dan…
Recept za poparu
U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekoliko prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite da napravite. Mera od 2dl vode i 250 do 300 grama hleba (oko pola vekne hleba) je mera za jednu do dve porcije, sve zavisi koliko ste ješni.
Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu.
Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrejala.
U vodu ubacite komadić maslaca ili margarina (oko 50 grama).U činiji izlomite hleb na komade, kao kada biste ga iskidali da nahranite ptice na ulici ili u dvorištu. Dakle, veličine kockica od po jedanog kubnog centimetra.
Kada voda provri dodati izlomljene komadiće hleba. Kada promešate smesa mora biti gusta, ali ne pregusta. Potrebno je da hleb upije vodu, da omekša. Svaki komadić, nakon što se promeša, mora biti nakvašen. S tim da smesa ne sme biti suviše retka. Tačnije, hleb ne sme upiti previše vode. Izraženo u merama, obično na 2dl vode ide oko pola vekne hleba. No, može doći do odstupanja, u zavisnosti od starosti hleba, zato je najbolje na licu mesta, postepeno dodavati šaku po šaku komadića hleba i mešati. Kada procenimo da je smesa gusta, stajemo sa dodavanjem hleba. Suštinski, čak i da napravite retku smesu, obrok ćete moći da pojedete. Isto važi i za pregustu smesu. Pitanje je samo da li volite gušće ili ređe. U svakom slučaju, tendencija je da se napravi neka sredina, jer tako obično, popara biva najukusnija.
Izlomite na komade kravlji ili ovčiji sir. Ko voli može i kozji sir. Na 2dl vode i oko 300 grama hleba, potrebno je oko 150 grama sira.
Mešajte smesu dok se sir ne otopi i sjedini sa njom.
Sklonite lonac sa jelom sa ringle.
Isključite šporet.
Servirajte poparu dok je još uvek, vruća. Nemojte čekati da se ohladi. Popara se jede dok je smesa topla da se pri svakom zahvatu odvaja vruća para.
Kada ste vi poslednji put jeli poparu, kakvu najviše volite i kakve uspomene vam budi?
Izvor: Kurir/Opanak/Stvar ukusa