Deca se danas sve manje igraju, a posledice toga su pogubne za njihovo zdravlje

0
146

Smatra se da oko 50% školaraca je neaktivno, što vremenom dovodi do kifoze kičme. Tako da bol u leđima ukazuje na mišićne probleme, ali asimetrije trupa su daleko više opasnije, i to je neophodno što pre uočiti kod dece da bi se moglo uspešno lečiti.

nekativnost kod dece

Zakrivljenje kičme veće od 10 % se leči fizikalnom terapijom i jačanjem muskulature, ako je zakrivljenje oko 30% mora se nositi mider, ako je veće neophodna je operacija.

Pročitajte i  Jedan Srbin ispisao rusku istoriju: Evo na čije je ime Putin naleteo proučavajući granice Rusije

Ako vaša deca tokom odrastanja veći deo provode neaktivna i u sedećem položaju, stvara se nesklad između tela koje raste i mišića koji su slabi. Takođe ni nošenje torne na jednom ramenu nije uopšte dobro jer dovodi do refleksnog krivljenja.

neaktivnost kod dece

Znaci koju ukazuju na deformitet kičmenog stuba jestu bol u ramenima i vratu i leđima, a skolioza i kifoza se primećuje po asimetriji trupa. I zato treba da posmatrate kako vaše dete stoji, da li su mu lopatice izbačene, ili da li je jedno rame višlje od drugog. Ramena, struk i kukovi treba da su simetrični.

Pročitajte i  Kako je umro Sava Šumanović: Poljubio je majku i mirno krenuo na streljanje

Danas se veli broj dece žali na bol u vratu i rameni, tako da od ukupnog broja dece koja dođu na pregled, 1% njih moraju na operaciju, što je oko 100 dece godišnje.

nekativnost kod dece

Najbolja prevencija da se ovo ne desi jeste to da je dete aktivno! To ne mora da znači da svako dete mora nešto da trenira i da se bavi sportom, ali mora na drugi način biti aktivno. Danas veliki broj dece sedi za kompjuterom ili je na telefonu, više nema one igre kao pre napolju u parku bilo gde. Jako malo vremena provde u šetnji što je neophodno za pravilan rast deteta.

Pročitajte i  Vratite se kroz vreme i zavirite u Knez Mihailovu ulicu 1913. godine- Jedinstven snimak koji će vas očarati

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime