NEMANJIĆI, RAĐANJE KRALJEVINE: Vojin Ćetković ističe da će se TEK postaviti pitanje zašto su naši kraljevi jeli zlatnim priborom!

Nemanjići – rađanje kraljevine snimaju se već uveliko u Lipovici, nadomak Beograda. Tu su palisadna ograda, kapija dvora Stefana Nemanje, kao i selo u okolini Nemanjinog dvora.

NEMANJIĆI, RAĐANJE KRALJEVINE
Foto Tanjug/ RTS

Vojin Ćetković, koji tumači jednog od glavnih likova, Stefana Prvovenčanog, za ovu ulogu, kaže, pripremao se celog života. S njim u kadru našla se i njegova supruga Sloboda Mićalović koja glumi Anu Dandolo, Stefanovu ženu.

“Za ovu ulogu sam se pripremao ceo život. Ali ne znam koja je moja uloga bila najzahtevnija,” počinje naš glumac svoj intervju za Blic.

“Svaka nova mi je najzahtevnija. Uloga u “Nemanjićima” je i veliki izazov, ali su i uslovi snimanja jako dobri”, rekao je Ćetković za Blic.

Pročitajte i  Juneći gulaš sa domaćim noklama: Ručak koji svi vole poslužite uz sezonsku salatu
Nemanjići, rađanje kraljevine
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija/Blic

Posle snimanja “Seoba”, ovo je prvi veliki istorijski projekat koji radi RTS. Na pitanje zašto se 27 godina ništa slično nije snimalo, Ćetković je rekao:

“Zbog svega. Ne mogu da verujem da su sve televizije krenule u brojanje nekih cifara i rejtinga. Nije se baš mislilo šta će ostati iza nas kao neki posao, neki rad. Sada je to konačno krenulo nabolje, krenula je lavina dobrih serija. Jedna je, na primer, serija “Vratiće se rode”. Možda sam pogrešio, ali mislim da je ona prva pomerila neke standarde. “Nemanjići” su na neki način dobar nastavak odlične produkcije. Ozbiljne su pripreme u pitanju i ozbiljno se radi u najboljem smislu filmski”.

Pročitajte i  Germanizmi u srpskom jeziku: Iznenadićete se koliko nemačkih reči svakodnevno upotrebljavate

Da li će ova serija pokazati pravu sliku Srbije, Vojin Ćetković kaže:

“Ne bavimo se time. Biće uvek ljudi koji će reći: “Nije tako bilo. Bilo je drugačije.” Postavljaće pitanja: “Zašto su naši kraljevi u takvim kostimima, zašto su jeli zlatnim viljuškama i kašikama, zašto je grad Nemanjića od drveta?” Ali to su istoričari proučavali i doneli takvu odliku iz svojih izvora da je to bilo baš tako. Što se nas tiče, mi smo tu da sledimo apsolutno scenario koji nam je dat i da progovorimo o nekim problemima koji se govore u scenariju. Ne sudimo istoriji, niti treba to da radimo, niti bilo ko od nas lično sudi o bilo kom svom liku, bilo pozitivcu ili negativcu. Mi smo tu da što bolje odigramo i što bolje odbranimo svoje likove”.

Pročitajte i  Najromantičniji par ponovo zajedno u filmu "Jorgovani": Nisu nimalo nalik Anđelki i Nenadu iz "Ranjenog orla"!
Nemanjići, rađanje kraljevine
Foto: Promo/Blic, Vojin i Sloboda kao Stefan i Ana Dandolo

A kako je glumiti sa Slobodom?

“Lako, verujte mi. Ona je sjajna glumica, i to je uvek lako”, rekao je Vojin Ćetković.

Blic