Nikako ne bacajte stari hleb: Recept za tradicionalan obrok – poparu

0
2562

U našem narodu postoji verovanje da hleb ne valja bacati. Ono potiče od davnina, još iz srednjeg veka, kada se hrana vrlo poštovala jer se do nje dolazilo velikim trudom i mukom. A nije je bilo u izobilju kao danas.

Umesto da bacite hleb, koji vam od prošlog dana ostane, isecite ga na kockice svaki put i prosušite u rerni na 100 C. Potom ga čuvajte u platnenoj vreći, u ostavi na suvom i hladnom mestu. Tako ćete ga sačuvati od buđi i propadanja, a uvek ćete imati spreman materijal za poparu.

Pročitajte i  Najlaganiji letnji obrok: Kremasta pileća salata koju ćete obožavati!

Sastojci:
stari hleb
1 kašika kajmaka
1 kockica putera
sir
voda
mleko
so

Priprema:

U dublju šerpu sipajte malo vode, posolite i dodajte kockicu putera. Kad voda proključa, smanjite vatru, dodajte malo mleka i stavite hleb. Promešajte pažljivo drvenom varjačom, pa ostavite da jednom proključa. Vodite računa da se ne raskuva i ne pretvori u kašu. Sklonite sa vruće ringle, dodajte sir i kajmak, pa promešajte.

Pročitajte i  Recept srpskih domaćica: Vazdušaste i neodoljive bunar kifle od kiselog testa

Jedite toplo, ali ne vruće.

Poseban ukus popari daće reš ispržena slaninica. U tom slučaju,obratite pažnju na količinu masnoće (putera i kajmaka). Uz tanjir popare prijaće vam i šolja toplog mleka, ili možda jogurta, ako pravite sa slaninicom.

Prijatno!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime