Neobičan par venčao se na Oplencu: Pripadnica Bura iz Južne Afrike prešla u pravoslavlje i rešila da ostatak života provede u Orašcu

0
528

Južnoafrički industrijalac Karlo i pripadnica holandskih Bura Marijet svoje sudbonosno da rešili su da izgovore baš u Srbiji i to na Oplencu. Odluka o samom venčanju možda i ne bi toliko bila neobična da novopečeni mladenci nisu odlučili da za mesto prebivališta uzmu baš Orašac!

Evo i kako je ovaj skladan par dobio ovu ideju…

svadba

Karlo je Srbin, njegovi potiču iz Orašca, a Marijet je pripadnik Bura, potomaka Holanđana, prvih kolonista u današnjoj Južnoafričkoj republici.

Pročitajte i  NAJLEPŠU LjUBAVNU PESMU NA GRČKOM NAPISAO JE SRPSKI VOJNIK: Pevaju je kao veliki hit, a nastala je iz tragične ljubavi našeg "Solunca" i Grkinje

“Uvek sam želeo da se venčam u Srbiji”, kaže Karlo i dodaje da mu je “velika želja” da njegova supruga uzme srpsko državljanstvo.

Za njega bi to, kako objašnjava, predstavljalo poštovanje njegove kulture i nacije, a vidi to i kao – dug prema pokojnom ocu.
Njegova, sad već supruga, Marijet priznaje da je iz ljubavi prema Karlu pristala da se venča u Srbiji i pređe u pravoslavnu veru.

Pročitajte i  Tužna sudbina najškolovanije srpske domaćice: "Patin kuvar" i danas čuvaju mnoge kuće ne znajući kakvo blago poseduju

,,Želim da nastavim porodičnu tradiciju Dimitrijevića, naravno da sam prihvatila muževljevo prezime”, priča Marijet.

Tradicija i običaji bili su jači su od afričkog sunca, pa su svi običaji ispoštovani do najsitnijih detalja. Ljubav prema postojbini, tvrdi Karlo, je u njegovoj krvi, a on je krenuo stopama svoga oca.

Na žalost njega više nema, ali je emocije prema domovini sačuvala njegova majka Dženifer.

Dimitrijevići će ljubav prema Srbiji preneti i na buduće naraštaje, jer koreni se ne smeju zaboraviti.

Pročitajte i  Ovako je Nikola Tesla govorio o ženama: Pričalo se da ih ne voli, a njegovi stavovi šokirali su mnoge

“Razgovarao sam sa pokojnim ocem Negovanom u crkvi u Africi o Prvom srpskom ustanku, o porodici, i on mi je sve rekao o našem poreklu. Mesto odakle potičem je ustanički Orašac i ja se time ponosim”, tvrdi Karlo.

Upravo će Orašac, tvrde Dimitrijevići, biti mesto u kome će oni provesti ostatak života.

(Tanjug)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime