NEOBIČNA IMENA U SRBIJI: Bogorodica, Nedelja, Mitra, Golub i Olimpijada samo su neka od imena koja postoje kod nas

0
4005

Statistika kaže da su najčešća muška imena u Srbiji Nikola, Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran, a ženska: Milica, Marija, Jelena, Mirjana, Dragana. Međutim, pored ovih stadardnih imena, roditelji sve više ispoljavaju svoju kreativnost tako što deci daju ne baš standardna srpska imena.

Iz tog razloga se događa da nekada možete upoznati Svilu, Pahuljicu, Sultana ili čak i Bekama. Javljaju se i imena poput Kiša, Narta, Leandra, Ljiljanka, Duga ili Plamen i Mrgud.

Kod nas je poznat običaj da se, zbog nekih aktuelnih serija, deca nazovu baš po glavnim likovima isti, pa su tako zabeleženi: Sultan, Šeherezada, Hurem i Onur, Kasandra.

U Beogradu je zabeleženo i nekoliko Tarzana, a pojavljuju se i neobična imena poput Zmaj, Perun, Brestolik, Jezdivoj, Krunodrag.

Danas neki roditelji deci daju imena prema svojim precima, pa su ponovo među nama Mašinke, Lovorke, Čarne, Ikonije, Grlice, Golubovi, Jefimija, Makarije, Nikodim, Pelagija, Oprolećovana i Omiljena.

Postoje neobična imena kao što su  i Dinarko, Brus Li, Gricko, Edip, Ruzvelt, Ronaldo, Oblak… U Srbiji su rođene i Čajka, Bogorodica, Odiseja, Paloma, Bistra, Čarna, Lutka, Olimpijada…

Običaju davanja neobičnih imena svojoj deci nisu odolele ni neke naše poznate ličnosti, pa je tako Zdravko Čolić je svoju ćerku nazvao Una Zvezdana, dok deca Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića nose imena Vila Evanđelina i Lav Grigorije. Deca našeg poznatog političara Čedomira Jovanovića, takođe, imaju neobičnija imena: sin se zove Mihajlo Lajf, a ćerke Jana Hart, Zora Fejt i Anđelija Fej.

U Niškom kraju su zabeležena imena poput: Nedelja, Mitra, Vidak i Roman, pa čak i Bekam.

U poslednje vreme zastupljen je i običaj da se deci daju strana imena, pa tako imamo sve više zabeleženih neobičnih imena kao što su Kija, Zoe, Evelin, Adelin i Bela, Aleksandr Kristofer, Marija Magdalena, Alisa ili Tifani…

U našoj zemlji postoji zakon da matičari mogu da odbiju ime, ako procene da dete zbog toga može imati problem.

imena

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име