NEOBIČNI CRNOGORSKI OBIČAJI: Evo kako žena postaje muškarac

0
4524

U pojedinim zabačenim selima Balkana još od srednjeg veka važe čudni običaji. Kada bi glava stroge patrijarhalne porodice umrla ne ostavivši za sobom muškog naslednika, jedna ćerka bi postajala muškarac, piše britanski Gardijan.

crna gora

Ona se oblači kao muškarac. Dozvoljeno joj je da puši i druži se s muškarcima u seoskoj kafani. Ona može da nosi oružje. Ipak, te privilegije su skupe. Ona mora da se zakune na čednost

Njen zavet celibata i obećanje da će čuvati majku, sestre i imanje porodice predstavljaju doživotni izbor. U mnogim slučajevima, to je ujedno i jedini način da žena nasledi porodično bogatstvo.

U maju je takozvana virdžina iz Crne Gore preseljena iz sela u blizini Šavnika u dom za stara lica koji se nalazi u primorskom mestu Risan, zbog slabog zdravstvenog stanja.

Stana Cerović rođena je 1936. i bila je najmlađe dete u porodici s pet devojčica i dvojicom dečaka. Njena braća umrla su još u detinjstvu.

Još kao dete, obećala je ocu da se nikad neće udati i da će brinuti o porodici. Celog života družila se s muškarcima. Počela je da puši u petoj godini, a da radi s ocem u polju u sedmoj. Otac ju je naučio i da puca.

crnogorski običaji

“Sebe je smatrala muškarcem, a njene sestre su je tretirale kao brata”, priseća se njena rođaka Mara Cerović.

Stana se nikad nije oblačila u žensku odeću. Tradicionalno “ženske poslove” poput pranja veša i čišćenja, radile su njene sestre. Oduvek je bila “muško u porodici”.

Njena porodica kaže da je sebe uvek smatrala privilegovanom, a ne uskraćenom za ženski identitet. Uverenje da je za ženu čast da zauzme ulogu muškarca osnova je ovog običaja već vekovima.

Ali sada, u osamdesetoj godini života, Stana Cerović polako gubi snagu. Primorana je da proda većinu krava, nakon što ju je jedna od njih povredila pre godinu dana.

Televizijska reportaža o Staninom životu bila je vrlo gledana u Crnoj Gori i sada mnogi nude pomoć. Lokalne vlasti su joj omogućile da dođe u starački dom, a finansijsku pomoć građana je odbila.

Ovi arhaični običaji potiču iz planinskih sela Crne Gore, juga Kosova i severa Albanije 15. veka. Neki delovi Dalmacije takođe su ih usvojili.

Virdžine bi sekle kosu, oblačile se u mušku odeću, a neretko i menjale imena u muška. Mnoge su usvajale i muške manire i pokrete.

Američki fotograf Džil Peters putovao je severom Albanije 2012. i zabeležio jedinstvenu kolekciju portreta virdžina kako bi dokumentovao ovaj fenomen koji nestaje.

Običaj opstaje još u Albaniji, ali je izumro u Dalmaciji i Bosni, a prolazi mu vreme i u Crnoj Gori.

Roman “Sworn Virgin” albanske spisateljice Elvire Dones objavljen u Londonu 2007. prati život žene koja, uz pomoć sestre, uspeva da se poveže sa svojim ženskim identitetom izgubljenim u zakletvi. Italijanska rediteljka Laura Bispuri snimila je i film na osnovu te knjige 2015.

Za razliku od heroine romana, Stana Cerović ne žali zbog svoje odluke. Njena poslednja želja je, kako kaže, da je se sete na porodičnom groblju kao jedinog preživelog sina njenog oca.

Balknspress

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име