SREĆA I NESREĆA: U narodnoj izreci “Gde je sreća tu je i nesreća” krije se velika mudrost i iskustvo

0
332

Kaže se da sreća i nesreća uvek idu zajedno. Personifikacija nesreće u našem narodu je zla ružna starica, a sreća koja je isto ženskog roda je prelepa devojka sa zlatnim nitima u kosi. Kaže se da se uz sreću krije i neka zla kob ili nesreća koja nasuprot zlatnim nitima, prede crnu vunu. Te dve stvari su uvek zajedno kao što je dobro i zlo u čoveku.

sreća i nesreća

Pročitajte i  Rođeni u septembru mnogo se razlikuju od ostalih: Jednu stvar svi obožavaju kod njih

U narodnoj izreci: “Gde je sreća tu je i nesreća” krije se velika mudrost i iskustvo! Zato se ljudima uvek savetuje da budu oprezni i u najsrećnije času, jer i srećno putovanje, kakvo je trebalo da bude plovidba Titanikom 1912. može se najtragičnije završiti.

Preterana sreća, preteran smeh sluti i doziva veliko zlo ili veliku nesreću. Narod kaže: “Danas se previše smejem, sutra ću možda plakati”.

Pročitajte i  Pravoslavci veruju da ako supruga prevari muža, burma koju je nosila više nikada neće moći da stane na njen prst! Evo kakva verovanja o burmama kruže među Srbima

sreća i nesreća

Veruje se da je nesrećnom čoveku teško podariti sreću, pa se često kaže da mu ne može pomoći ni kesa puna novca. Postoji jedna narodna priča kako je jedan bogat trgovac želeo pomoći nekom nesrećnom siromahu. Doseti se on da ostavi kesu dukata na kraju uskog brvna, preko koga siromah stalno prolazi na putu do svoje kuće.

sreća i nesreća

Tog dana siromahu padne na pamet, onako iz dokolice da žmureći pređe brvno govoreći sebi da je tuda prošao po ko zna koji put i da ovoga puta to može da uradi zatvorenih očiju. I on tako pređe brvno bez problema i ne opazi kesu punu dukata. Trgovac koji je sve to posmatrao zaključi da se čoveku koji je nesrećan od rođenja ne može sreća udeliti!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime