Несрећна љубав која је трајала 48 година: Брачни ломови руског писца Лава Толстоја и његове жене Соње

0
3429
Фото: Аутор: F. W. Taylor - This image is available from the United States Library of Congress's Prints and Photographs divisionunder the digital ID ppmsca.37767.This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39880503

Само недељу дана пре венчања, руски писац Лав Толстој, у то време тридесетчетворогодишњак, показао је свој лични дневник вереници Соњи, која је тада имала само седамнаест година. Њу је поразило када је на тим страницама открила појединости Толстојеве раскалашне и проблематичне сексуалне прошлости, укључујући и страсну љубавну везу са једном мештанком, која му је родила ванбрачно дете.

Соња је потом записала у свом дневнику: ” Он ужива да ме мучи и гледа како плачем… Шта ми то ради? Мало-помало сасвим ћу се удаљити од њега и загорчати  му живот.” Соња је ову длуку донела док су још трајале припреме за венчање.

Pročitajte i  Христових 12 лекција за живот олакшаће вам сваки нови дан: Речи које дају снагу и служе као практични водич кроз живот

Овај злослутни почетак био је емоционални прелудијум у брак дуг четрдесет осам година. Бурна и епска брачна борба Толстојевих пресецана је дугим примирјима током којих је Соња родила чак тринаесторо деце и свесно дешифровала и уредно преписивала пишчевих нечитко написаних двадесет једну хиљаду страница романа, уклјучујући Рат и мир и Ану Карењину.

И поред њене одане службе током тих година, Толстој је у свом дневнику о Соњи написао следеће: “Плаше ме и муче њена неправичност и тихи еготизам.” А Соња је у свом дневнику узвраћала: “Како неко може да воли инсекта који га непрестано боде?”

Pročitajte i  Погледајте како је изгледао састанак краљице Елизабете и последњег краља Југославије: Разлог сусрета био веома необичан (ВИДЕО)

Када су доспели у средње година, судећи по забелешкама у њиховим личним дневницима, чини се да им је брак прерастао у неподношљив пакао, па су у истој кући живели попут два непријатеља. Пред крај Толстојевог  живота Соња је написала: “Сваког дана стижу нови ударци који ми раздиру срце и скраћују живот.”

Pročitajte i  Обичаји на Малу Госпојину: Ево шта жене никако не би смеле да раде на данашњи празник!

Толстоја је смрт задесила док је усред ноћи бежао из њихове заједничке куће. Он је живео 82 године, а након његове смрти, Соња је живела још девет година и умрла је у својој 74. години.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име