Nesrećna ljubav koja je trajala 48 godina: Bračni lomovi ruskog pisca Lava Tolstoja i njegove žene Sonje

0
3067

Samo nedelju dana pre venčanja, ruski pisac Lav Tolstoj, u to vreme tridesetčetvorogodišnjak, pokazao je svoj lični dnevnik verenici Sonji, koja je tada imala samo sedamnaest godina. Nju je porazilo kada je na tim stranicama otkrila pojedinosti Tolstojeve raskalašne i problematične seksualne prošlosti, uključujući i strasnu ljubavnu vezu sa jednom meštankom, koja mu je rodila vanbračno dete.

Sonja je potom zapisala u svom dnevniku: ” On uživa da me muči i gleda kako plačem… Šta mi to radi? Malo-pomalo sasvim ću se udaljiti od njega i zagorčati  mu život.” Sonja je ovu dluku donela dok su još trajale pripreme za venčanje.

Pročitajte i  "Beogradski noćni market" ponovo sa vama na pijaci "Skadarlija"

Ovaj zloslutni početak bio je emocionalni preludijum u brak dug četrdeset osam godina. Burna i epska bračna borba Tolstojevih presecana je dugim primirjima tokom kojih je Sonja rodila čak trinaestoro dece i svesno dešifrovala i uredno prepisivala piščevih nečitko napisanih dvadeset jednu hiljadu stranica romana, uključujući Rat i mir i Anu Karenjinu.

I pored njene odane službe tokom tih godina, Tolstoj je u svom dnevniku o Sonji napisao sledeće: “Plaše me i muče njena nepravičnost i tihi egotizam.” A Sonja je u svom dnevniku uzvraćala: “Kako neko može da voli insekta koji ga neprestano bode?”

Pročitajte i  OBIČAJI NA VASKRŠNI UTORAK: Jednu stvar treba da uradite da bi vas SREĆA PRATILA TOKOM CELE GODINE!

Kada su dospeli u srednje godina, sudeći po zabeleškama u njihovim ličnim dnevnicima, čini se da im je brak prerastao u nepodnošljiv pakao, pa su u istoj kući živeli poput dva neprijatelja. Pred kraj Tolstojevog  života Sonja je napisala: “Svakog dana stižu novi udarci koji mi razdiru srce i skraćuju život.”

Pročitajte i  Evo kako Sveti Vasilije Ostroški kažnjava one koji pomoć traže kod hodža i vračara

Tolstoja je smrt zadesila dok je usred noći bežao iz njihove zajedničke kuće. On je živeo 82 godine, a nakon njegove smrti, Sonja je živela još devet godina i umrla je u svojoj 74. godini.

Lav Tolstoj i njegova žena Sonja
Lav Tolstoj i njegova žena Sonja
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime